SARAJEVO/BANJALUKA – Ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić pozvao je FBiH da ispuni uslove predviđene stend-baj aranžmanom sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), jer će odgađanje sprovođenje mjera štednje za sljedeću godinu, biti pogubno za BiH.

– Ako do kraja godine ne budu sprovedene potrebne uštede, u prva tri mjeseca iduće godine one će biti udvostručene. U tom slučaju entiteti neće moći da sprovedu mjere štednje i ući ćemo u vrlo opasan period – naglasio je Vrankić.

Premijer FBiH Mustafa Mujezinović rekao je u petak da je konačan nalaz MMF-a još uvijek nepoznat, ali da je BiH vrlo blizu ispunjenja uslova koji se od nje traže. On je pojasnio da je jedan od uslova MMF-a bilo i regulisanje plata u administraciji koje su akontativno bile umanjene za deset odsto i da je Vlada FBiH to verifikovala kroz umanjenje koeficijenata, dok je osnovica plata ostala ista.

Kada su u pitanju uštede koje je MMF zatražio, a koje FBiH mora da ostvari, Mujezinović je naveo da je bez obzira na sve, potrebno da se ostane na nivou mjera štednje koje su do sada primjenjivane.

On je najavio da će federalni budžet za sljedeću godinu biti donesen vrlo brzo, kao i zakon o platama.

Ministar finansija Republike Srpske Aleksandar Džombić rekao je ranije je da je RS ispunila svoj dio obaveza prema MMF-u, te da će se, eventualno odgađanje isplate druge tranše, desiti zbog teške situacije u FBiH.

– RS nije sporna, ali je u FBiH teška situacija. Ako FBiH ne ispuni uslove, neće doći do propadanja aranžmana, već do istovremenog povlačenja druge i treće tranše kredita – kazao je Džombić.

Direktor Ekonomskog instituta Banjaluka Duško Jakšić smatra da je odgađanje isplate druge tranše ili raskid aranžmana zasluga FBiH, jer MMF na RS nije imao primjedbe.

– Ako jedan entitet ne ispunjava uslove i ima socijalne nemire, sigurno je da će se to odraziti i na drugin entitet, i na priliv stranih investicija za cijelu BiH – istakao je Jakšić.

U toku su razgovori vlasti u BiH sa predstavnicima MMF-a o uslovima za isplatu druge tranše iz stend-baj aranžmana, koji će, prema najavama, trajati do 18. novembra.

Izvor Agencije