BANJALUKA – Ključevi za prvih devet subvencionisanih automobila FIAT punto aktual, od ukupno 45 koliko je stiglo u Republiku Srpsku, podijeljeni su juče kupcima u Banjaluci.

Ključeve prvom vlasniku automobila, Draganu Triviću iz Banje Luke, uručio je ministar trgovine i turizma RS, Predrag Gluhaković.

Trivić je zadovoljan novim automobilom, za čiju se kupovinu kaže, odlučio, prije svega, zbog povoljne cijene.

– Teško je doći do novog automobila po povoljnoj cijeni, pa nisam mnogo razmišljao da svoj stari auto, uz doplatu, zamijenim za nov. Sada kada konačno mogu da sjednem u njega, uvjerio sam se da u potpunosti zadovoljava moje potrebe – rekao je Trivić

Ministar Gluhaković je istakao da je zadovoljan što je činom predaje previh ključeva konačno realizovan dogovor između vlada RS i Srbije te dodao da bi do sredine decembra trebalo da bude isporučeno svih 300 automobila, koliko je namijenjeno da se proda u RS po principu staro za novo.

– Za sada ima i više od hiljadu zainteresovanih za kupovinu ovog automobila, po veoma povoljnim uslovima – rekao je Gluhaković podsjetivši da Vlada RS kupovinu subvancioniše sa 1.350 evra, dok Vlada Srbije za subvencije izdvaja 613 evra po automobilu.

Novi punto kupce košta 5.999 evra bez dodatnih troškova, a može se kupiti i na kredit do sedam godina preko UniCredit banke i Komercijalne banke Banjaluka.

– Vlada RS pokušaće da u dogovoru s Vladom Srbije subvencioniše nabavku ovih vozila i naredne godine kada će se na tržištu naći i novi punto na gas – istakao je Gluhaković.

Dodjeli ključeva prisustvovao je i komercijalni direktor preduzeća "FIAT automobili Srbija", Dragoljub Petrović, kome je žao što je prema dogovoru dviju vlada za RS namijenjeno svega 300 vozila.

– Naše preduzeće ima kapacitet da proizvede dvije do tri hiljade vozila za ovo tržište, a verujemo da bi svaki od njih našao svog kupca – istakao je Petrović.

U preduzeću "Samax", ovlaštenom dileru FIAT-a za RS kažu da je ovo samo početak velikog posla koji ih čeka. U narednim danima podijeliće preostale automobile iz prvog kontingenta od 45 vozila, koji je u petak stigao u Banjaluku.

– Svi automobili imaju svoje kupce, koji su platili vozila i prošli potrebnu proceduru. Do sada je potpisano više od 200 predugovora, jer je veliko interesovanje za kupovinu automobila. Mi se nadamo da će se ovaj posao nastavi i iduće godine – istakao je Milenko Čudić, direktor "Samaxa".

Svečanoj isporuci automobila i uručenju ključeva prisustvovali su i ministrica za ekonomske odnose i regionalu saradnju RS, Jasna Brkić, te predstavnici Komercijalne banke, UniCredit banke i “Kosig Dunav osiguranja”.

Izvor Fokus