BEOGRAD – Ministri trgovine RS i Srbije Predrag Gluhaković i Slobodan Milosavljević saglasili su se danas na Beogradskom sajmu namještaja da privrede RS i Srbije trebaju zajednički nastupati na trećim tržištima.

Ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković rekao je poslije sastanka sa Milosavljevićem i predstavnicima privrednih komora Srbije i RS da saradnja vlada Srpske i Srbije i njihovih privrednih komora na sajmovima poput ovog, može samo donijeti bolje rezultate njihovim privredama.

“Kriza jeste prisutna, vjerovatno će biti tu još neko vrijeme, ali kada imamo ovakve zajedničke nastupe na svim događajima van granica i RS i Srbije, sigurno možemo uspjeti daleko bolje”, rekao je Gluhaković na štandu RS.

Ministar trgovine Srbije Slobodan Milosavljević rekao je da preduzeća iz RS tradicionalno učestvuju na beogradskom sajmu namještaja sa atraktivnom ponudom i partnerski su orjentisana ka srpskim kompanijama i tržištu Srbije.

On je ocijenio da dolazak austrijskog trgovinskog lanca “Kika” i očekivani dolazak švedskog proizvođača namještaja IKEA predstavljaju priliku za povezivanje drvnoprerađivačkih ustanova Srbije i RS.

Direktor Privredne komore RS Dragica Ristić podsjetila je da su Vlade RS i Srbije potpisale Sporazum o privrednoj saradnji, kojim je predviđeno da plasman namještaja iz RS u Srbiji ima iste uslove, kao i namještaj proizveden u Srbiji.

“To znači olakšice i subvencije prilikom odobravanja kredita za kupovinu namještaja”, rekla je Ristić i pozvala kupce u Srbiji da iskoriste ovu pogodnost kupujući namještaj iz RS.

Predsjednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin rekao je da su privrede RS i Srbije kompatibilne, da treba da sarađuju i zajednički se pojavljuju na trećim tržištima.

On je istakao “da je BiH poslovni partner Srbije”.

Bugarin je podsjetio da je suficit koji Srbija ostvaruje u spoljnotrgovinskoj razmjeni sa BiH, nastao najvećim dijelom upravo u razmjeni sa RS.

Ministri Milosavljević i Gluhaković danas su na Beogradskom sajmu namještaja razgovarali sa proizvođačima i izlagačima namještaja iz RS koji su izrazili zadovoljstvo i učešćem na sajmu i sklopljenim poslovima.

Izvor Agencije