BANJALUKA – Industrijska proizvodnja u oba entiteta tokom oktobra je blago porasla u odnosu na prethodni mjesec ponajprije usljed snažnog rasta produkcije u elektroenergetskom i gasnom sektoru.

Prosječna privredna aktivnost u RS je tokom prošlog mjeseca povećana za 4,1 odsto, a u FBiH za 3,5 odsto.

Sektor proizvodnje i snabdijevanja strujom, gasom i vodom u RS u oktobru je u poređenju sa septembrom ostvario rast od 29,4 odsto, a u FBiH za 13,7 odsto. Pozitivni pomaci bilježe se i u sektoru rudarstva, pa je iskop ruda u RS povećan za 3,3 odsto, a u FBiH za 4,5 odsto. Pad mjesečnih aktivnosti bilježi se, pak, u prerađivačkoj industriji i to u RS za šest procenata, a u FBiH za neznatnih 0,1 odsto.

Alija Remzo Bakšić, direktor Asocijacije poslodavaca BiH, ističe da je blagi rast privrede uglavnom posljedica pojačanih sezonskih aktivnosti u sirovinskoj energetskoj bazi, a ne jenjavanja globalne recesije.

“Početak hladnijeg perioda uzrokovao je povećanje potrošnje energenata za potrebe grijanja stanovništva, posebno uglja koji se koristi u termoelektranama. Nema, međutim, značajnijeg povećanja proizvodnje u prerađivačkoj industriji, iako se bilježe blagi pomaci u metalskom sektoru i povećanje plasmana na ino-tržište u oba entiteta”, kazao je Bakšić.

On ističe da je za značajniji uspon privrede neophodno poštivanje aranžmana BiH s Međunarodnim monetarnih fondom, planiranje više podsticajnih sredstava u budžetima vlada za 2010, te formiranje garantnih fondova za podršku poslovnih aktivnosti domaćih firmi u evropskim zemljama.

Posmatrajući podsektore, u RS se u oktobru ističe rast u proizvodnji RTV i komunikacione opreme za čak 14,4 puta, zatim, motornih vozila i prikolica za 28,4 odsto, te hemijskih proizvoda za 20,2 odsto. Sa druge strane, najveći pad mjesečnih aktivnosti zabilježen je u produkciji instrumenata za 45,4 odsto, naftnih derivata za 37,9 odsto, te mašina i uređaja za 36,7 odsto.

U FBiH je najveći rast evidentiran u proizvodnji kancelarijskih mašina i računara za 81,9 odsto, zatim, proizvodnji saobraćajnih sredstava za 49,7 odsto i vađenju ruda metala za 17,1 odsto. Negativni mjesečni rezultati ostvareni su, pak, u proizvodnji duvanskih proizvoda za 20,8 odsto, proizvoda od nemetalnih minerala za 11,1 odsto i instrumenata za 11 odsto.

Izvor Nezavisne novine