BANJALUKA – Savez sindikata RS sa svih svojih 15 granskih sindikata ne prihvata Nacrt budžeta RS, koji je juče utvrdila Vlada RS, te poziva Vladu, Uniju poslodavaca RS i Ekonomsko-socijalni savjet da hitno otpočnu pregovore, rekla je predsjednik Sindikata Ranka Mišić.

Mišićeva je na konferenciji za novinare, nakon sjednice Predsjedništva Saveza sinditaka RS na kojoj je glavna tema bio Nacrt budžeta RS za 2010. godinu, istakla da je sindikat jedinstven u ocjeni da se ekonomsko-socijalna politika ne može voditi na uštrb prava radnika i u momentu kada je kao tehnološki višak ove godine bez posla ostalo više od 10 000 zaposlenih.

“Mi smo očekivali da će nam Vlada RS predočiti analizu efekata mjera za prevazilaženje globalne ekonomske krize u RS i pozvati Sindikat da kao ravnopravan partner učestvuje u dogovorima o Nacrtu budžeta za narednu godinu i njegovim posljedicama na privredu, kao i položaj radnika i korisnika budžetskih sredstava”, rekla je Mišićeva.

Ona je upozorila da je u RS trenutno 216 480 penzionera, od kojih je samo 30 000 iz punog radnog odnosa i 255 303 zaposlena radnika, što je manji broj nego lani, naglašavajući da u toj “neizdrživoj” situaciji još nema reforme penzionog sistema, nego se ti problemi pokušavaju riješiti na neke druge načine koji ne mogu da donesu željene efekte.

Na pitanje da li očekuje izražavanje nezadovoljstva radnika koji su se našli pod udarom mjera proizašlih iz predloženog Nacrta budžeta i smanjenja plata budžetskim korisnicima, predsjednik Saveza sindikata RS podsjetila je na autonomnost granskih sindikata u odlučivanju o svojim aktivnostima, naglašavajući da će sindikat podržati svaku njihovu odluku koja je u skladu sa zakonom.

Upozoravajući na sve teži položaj privrede i na činjenicu da su u proizvodnji plate manje za čak 35 do 40 odsto nego u neprivrednim djelatnostima, da se u toj oblasti krše mnoga radnička prava i da sredstva koja dobijaju preduzeća kao podsticaj ne dolaze do radnika, podpredsjednik Sindikata za privredu Mile Ribić rekao je da “to sve govori o odnosu prema radnicima i privrednom razvoju”.

On je, takođe, apelovao na potrebu da Vlada RS uradi analizu dostignutih efekata mjera za prevazilaženje ekonomske krize i da zajedno sa sindikatom započne pregovore o mogućnostima njenog prevazilaženja i poboljšanja ekonomsko socijalnog položaja radnika u Srpskoj.

Vlada RS na jučerašnjoj sjednici u Banjaluci usvojila je Nacrt budžeta RS za 2010. godinu od 1,6 milijardi KM, kojim je predviđeno smanjenje plata zaposlenima u javnoj upravi, te obrazovanju i policiji.

Izvor Agencije