BANJALUKA – Poslanici Narodne skupštine RS usvojili su danas po hitnom postupku izmjene nekoliko zakona kojim se smanjuju plate zaposlenima u javnoj upravi, policiji i visokom obrazovanju.

Zakonom o izmjeni Zakona o platama zaposlenih u oblasti prosvjete i kulture RS, platni koeficijenti zaposlenih u visokom obrazovanju smanjeni su za tri odsto, a izuzetak su poslovi rektora Univerziteta čiji je koeficijent za obračun plate umanjen za 15 odsto.

Za usvajanje tog zakona glasalo je 47 poslanika, dok ih je sedam bilo protiv.

Predloženim zakonom smanjenje plata za ove prosvjetne radnike trebalo je da se primjenjuje prvih šest mjeseci naredne godine, ali je prihvaćenim amandmanom SNSD-a takva mjera proširena na cijelu godinu.

Zakon o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u MUP-u, kazneno-popravnim ustanovama i sudskoj policiji usvojen je sa 47 glasova za i sedam protiv.

Zaposlenima sa koeficijentom većim od 25 plata će biti manja za 25 odsto, a sa koeficijentima 21, 22 i 23 za 15 odsto za cijelu 2010. godinu, dok će onima sa koeficijentom 20 i manje plata biti manja za tri odsto u prvih šest mjeseci 2010. godine.

Ministar unutrašnjih poslova RS Stanislav Čađo rekao je da najodlučnije odbacuje tvrdnju jednog poslanika da je on kao ministar mogao da izbjegne smanjenje plata.

“Niko ovo ne radi iz zadovoljstva, a istina je da sam radio iz zadovoljstva kad je bilo povećanje plata MUP-u”, rekao je Čađo.

On je ponovio da će u razgovoru sa sindikatima pokušati naći najkvalitetnije moguće rješenje odnosno unutrašnje uštede kako bi se u trećem kvartalu iduće godine nadoknadilo smanjenje plata od tri odsto koje će biti na snazi u prvih šest mjeseci.

On je odbacio i tvrdnje opozicije da će ovim zakonom doći u pitanje subordinacija gdje će neko sa većim koeficijentom imati manju platu od nekoga sa manjim koeficijentom.

“Princip subordinacije se definiše na druge načine”, poručio je Čađo.

Poslanik SDS-a Lazo Marić ukazao je na nelogičnost da će oni koji imaju veći koeficijent sad će imati manju platu od onih sa manjim koeficijentom.

“To znači da oni koji imaju manju platu komanduju onima koji imaju veću platu”, kazao je Marić.

Poslanik PDP-a Đuro Stanojević rekao je da je za PDP ovakav zakon neprihvatljiv, a opozicija je podržala i najave granskih sindikata da zatraže ocjene ustavnosti ovih zakona o smanjenjima plata.

Poslanik SNSD-a Gordana Đurić rekla je da smanjenje plata nije ni izbliza tako strašno kao što bi moglo da se desi kad bi došlo do otpuštanja radnika.

“Logično je da sindikat ne prihvata smanjenje plata, jer kad bi pristao na smanjenje plata to ne bi bio sindikat”, dodala je Đurićeva.

Ona je naglasila da svi budžetski korisnici treba da budu zadovoljni, jer su im plate redovne i stabilne, doprinosi plaćeni i da privremena mjera smanjenja plata znači i očuvanje radnih mjesta.

Poslanik SP-a Petar Đokić kazao je da je vrlo važno da RS sačuva saradnju sa MMF-om.

On je podsjetio na vremena kada je ta saradnja prekidana i kada je obustavljana podrđka budžetima u BiH.

“U ovom trenutku veći problem je FBiH, a RS je razvila sposobnost za prikupljanje više prihoda u budžet. Sigurno je da će biti nezadovoljnih zbog smanjenja plata, ali ljudima treba reći zašto smo bili prinuđeni na takve mjere”, poručio je Đokić.

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić više puta je prekidao replike i diskusije poslanika koji se nisu držali tačke dnevnog reda nego su govorili o stranačkim temama.

Poslanici su po hitnom postupku usvojili i Zakon o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u organima uprave RS sa 48 glasova za, 10 protiv i tri uzdržana.

U 2010. godini zaposlenima sa koeficijentom od 30 do 37 plata će biti manja za 25 odsto, sa koeficijentom od 23 do 27 za 20 odsto, sa koeficijentom od 17 do 22 za 15 odsto, a sa koeficijentom od 4 do 16 za deset odsto, i to sve za cijelu 2010. godinu.

Ministar uprave i lokalne samouprave RS Zoran Lipovac rekao je da će ovim zakonom biti ušteđeno 12 miliona KM, dok su uštede od primjene sva tri zakona o platama koji su na dnevnom redu ove sjednice projektovane na oko 17 miliona maraka.

Poslanik SRS RS Milanko Mihajlica zatražio je od predstavnika sindikata da povuku saglasnost koju su dali za ovaj zakon.

On je rekao da mogućnost obraćanja poslanicima nemaju čelnici sindikata zaposlenih u organima uprave i u MUP-u, nego samo oni predstavnici sindikata koji hvale Ekonomsku politiku i Budžet RS.

Poslanik SDS-a Božidar Vasić rekao je da predloženi zakon ima nelogičnosti jer će se njegovom primjenom desiti da radnici sa manjim koeficijentom imaju platu veću nego radnici sa većim koeficijentom.

“Radnik sa koeficijentom 23 imao je platu 2.300 KM, a biće smanjena na 1.840, dok je radnik sa koeficijentom 22 imao 2.200 KM, a sada će imati 1.870 KM”, rekao je Vasić.

Šef Kluba poslanika PDP-a Branislav Borenović rekao je da je neprihvatljivo da se radnicima sa koeficijentom četiri smanjuje plata za deset odsto.

On je od predlagača zatražio podatke koliko radnika ima koeficijent 4, a koliko 37.

Nezavisni poslanik Vojislav Gligić rekao je da se eksplozija povećanja plata desila 2008. godine u vrijeme lokalnih izbora i da je bilo neminovno da se plate moraju smanjiti već naredne godine.

Po hitnom postupku usvojen je i Zakon o jedinstvenom uređivanju prava na gotovinsku naknadu.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Rade Ristović rekao je da su razlozi za donošenje ovog zakona limitiranje osnova po kome se gotovinske naknade isplaćuju pojedincima, usklađenost svih budućih rješenja sa ovim zakonom, obaveznost mišljenja Ministarstva finansija RS o fiskalnim i drugim ekonomskim efektima uvođenja novog zakona, te uspostavljanje jedinstvene elektronske baze podataka o isplatama naknada.

“Zakon predstavlja pripremu za prelaz na sistem davanja po osnovu prava koji je baziran na imovinskom cenzusu, a sve ovo u namjeri da bi se na trajnoj osnovi riješili nedostaci u postojećem sistemu davanja naknada pojedincima”, rekao je Ristović dodajući da je to i jedan od uslova Svjetske banke i MMF-a.

Ovim je okončana trodnevna, 22. posebna sjednica parlamenta Srpske, a naredna posebna sjednica Narodne skupštine RS zakazana je za utorak, 22. decembra.

Danas je i Vlada Republike Srpske utvrdila Prijedlog drugog rebalansa budžeta Republike Srpske za 2009. godinu u iznosu od 1,6 milijardi KM, što je i nivo prvog rebalansa za ovu godinu.

Iz Biroa za odnose sa javnošću Vlade RS saopšteno je da je nakon usvojenog rebalansa na prihodovnoj i rashodovnoj strani budžeta došlo do izmjena i da je zato bilo neophodno provesti proceduru izrade novog rebalansa budžeta.

“Na rashodovnoj strani u okviru ostale budžetske potrošnje došlo je do smanjenja rashoda, a u okviru domaće budžetske potrošnje do povećanja, dok je na prihodovnoj strani došlo do smanjenja poreskih prihoda i inostranih kredita, a povećanja neporeskih prihoda”, navodi se u saopštenju.

Domaći prihodi iznose 1.375 miliona KM i finansiranje 225 miliona KM, dok se u strukturi rashoda na domaću budžetsku potrošnju odnosi 1.402,2 miliona KM, a na ostalu budžetsku potrošnju 197,8 miliona KM, a prvenstveni cilj novog rebalansa bio je izmirenje obaveza iz prethodnog perioda.

Prijedlogom drugog rebalansa predviđeno je povećanje domaće budžetske potrošnje za 1,7 odsto u odnosu na prvi rebalans.

“Najznačajnije povećanje se odnosi na pomoć proizvodnim preduzećima za prevazilaženje posljedica svjetske ekonomske krize u iznosu od 3,6 miliona KM, zatim sufinansiranje nacionalnih parkova u iznosu od 450 hiljada, subvencije za nabavku automobila `fijat punto` u iznosu od 800.000 KM“, stoji u saopštenju.

Namjenska izdvajanja za vojne invalidnine povećana su za 700.000 KM, za civilne invalidnine za 1, 25 miliona KM, za odlikovane borce dva miliona KM i za finansiranje povratka u RS i FBiH za milion KM

Poslanici Narodne skupštine usvojili su sinoć budžet Republike Srpske za 2010. godinu u iznosu od 1,6 milijardi KM, uz osam prihvaćenih amandmana. Budžet je usvojen sa 54 glasa za, 17 protiv, dok su dva poslanika bila uzdržana.

Ministar finansija RS, Aleksandar Džombić, rekao je da je prihvaćeno šest amandmana Kluba posanika SNSD, među kojima je i onaj kojim se predviđa povećanje pomoći studentskim organizacijama sa 150.000 KM na 203.000 KM. On je naveo da je prihvaćen i amandman ovog kluba kojim se predviđa sufinansiranje Saveza radio-amatera RS sa 15.000 KM, dodajući da za ovaj savez ranije nija bila predviđena pomoć.

– Prihvaćen je i amandman kojim se predviđa 200.000 KM kao podrška zapošljavanju mladih, kao i povećanje iznosa za sufinansiranje smještaja u studentskim i đačkim domovima za 100.000 KM, tako da će iznositi 3.300.000 KM – precizirao je Džombić. Prihvaćen je i amandman SNSD kojim se predviđa 100.000 KM za razvoj filma, a isti iznos odobren je i kao pomoć osposobljavanju ustanova za predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

Džombić je rekao da su prihvaćena i dva amandmana SDA kojima su namjenska izdvajanja za finansiranje povratka u RS povećana za 1.350.000 KM, a izdvajanja za rad udruženja i organizacija civilnih žrtava rata Bošnjaka i Hrvata za 200.000 KM. Odbačeno je svih šest amandmana SDS, 21 PDP, pet Poslaničke grupe nezavisnih poslanika, kao i četiri Stranke za BiH, osim u dijelu u kojem su se djelimično podudarili s već prihvaćenim amandmanima SNSD i SDA.

Izvor Agencije