BANJALUKA – Direktor Agencije za osiguranje RS Božana Šljivar najavila je da će naredne godine biti preduzimane rigoroznije mjere kako bi se uvelo više reda na tržištu osiguranja u RS, a posebno u segmentu autoodgovornosti.

“Svi temeljni zakoni iz oblasti osiguranja promjenjeni su u ovoj godini i insistiraćemo na njihovoj dosljednoj primjeni i u skladu sa tim će se i konstituisati podzakonski akti koje donosi ova agencija”, rekla je Šljivar novinarima, nakon konstitutivne Skupštine Udruženja društava za osiguranje RS.

        Ona je navela da je Agencija za osiguranje do sada uglavom preduzimala manje rigorozne nadzorne mjere koje u potunosti nisu dale očekivane efekte, pa će se ići sa većim kaznama, uključujući i one najrigoroznije – početak oduzimanja dozvola za rad osiguravajućim društvima.

        “Nepravilnosti, osim kršenja premijskog sistema, ogledaju se i u postojanju nekontrolisanog odliva novca u osiguravajućim društvima, u neadekvatnom pokriću tehničkih rezervi, kapitala i slično, pa su u vezi sa tim već preduzete određene mjere”, navela je Šljivar.

        Prema njenim riječima, naloženo je osiguravajućim društvima iz kojih je novac “izašao” kroz razne kanale, da mora biti vraćen prvenstveno dokapitalizacijom, dok se ubuduće neće tolerisati bilo kakvo odlivanje novca koje je na štetu osiguranika i tehničke premije.

       Ovakav odliv novca, Šljivar je definisala, kao enormne troškove poslovanja koji su nagrizali supstancu osiguravajućeg društava i koje sada treba vratiti u normalne tokove.

        Ona je dodala da se Agencija za osiguranje RS ne bavi strukturom troškova, već njihovim obimom, koji ne može da prelazi određeni nivo koji je propisan u skladu sa tarifama i uslovima svakog osiguravajućeg društva pojedinačno.

        Miroslav Miškić, predsjednik Udruženja društava za osiguranje RS, rekao je da je ovo udruženje konstituisano pri Privrednoj komori RS kao granska sekcija sa ciljem podizanja postojećeg nivoa osiguranja i daljeg razvijanja poslova u ovoj oblasti.

        On je naveo da je i danas potpisan sporazum između osiguravajućih društava koji određuje da se od 23. decembra prestane sa davanjem dampinga na usluge i da se upotrebljava puna, zakonom propisana cijena.

        “U predhodnom periodu objektivno smo imali problema zbog relativno malog tržišta i velikog vroja društava /10/, a zbog nedovoljne regulative imali smo i problem da se taj damping odvija tako da šteti svim društvima za osiguranje, kao i osiguranicima i kompletnoj privredi”, naveo je Miškić.

Izvor Agencije