BANJALUKA – Uprava “Telekoma Srpske” potvrdila je da vodi pregovore o kupovini akcija sestrinske kompanije “M:tel” iz Podgorice.

U informaciji "Telekoma Srpske", objavljenoj na sajtu Banjalučke berze, navodi se da menadžment kompanije na osnovu ovlaštenja Upravnog odbora pregovara s kompanijom "Ogalar B.V." iz Amsterdama o kupovini 49 odsto udjela u crnogorskom "M:telu".

"Ukoliko dođe do potpisivanja ugovora o kupovini, akcionari ‘Telekoma’ biće o tome blagovremeno obaviješteni", navode u banjalučkom telekom operateru.

Podgorički portal "Analitika" prethodno je objavio da srbijanski biznismen Miroslav Mišković, vlasnik 49 odsto crnogorskog "M:tela", prodaje svoje akcije "Telekomu Srpske". Prema tim navodima, protekla dva mjeseca vođeni su intenzivni pregovori Miškovićevog preduzeća "Ogalar" iz Holandije s predstavnicima "Telekoma Slovenije". Kako su ti pregovori završili bezuspješno, srpski biznismen, kako se navodi, dobio je ponudu od "Telekoma Srpske" i, prema istim izvorima, očekuje se potpisivanje kupoprodajnog ugovora već početkom ove godine.

Ukoliko bi to bilo realizovano, država Srbija, većinski vlasnik "Telekoma Srbije", postala bi isključivi vlasnik trećeg mobilnog operatera iz Crne Gore.

Poznavaoci prilika na tržištu telekomunikacija nisu začuđeni odlukom Srbije da zaobilaznim putem preuzme apsolutnu kontrolu nad crnogorskim "M:telom".

"Ako bi išli u kupovinu direktno preko ‘Telekoma Srbije’, onda bi morali tražiti saglasnog grčkog OTE, manjinskog akcionara. U ovom slučaju, to ne moraju", tvrdi sagovornik "Analitike".

Kompanija "M:tel" počela je da radi u Crnoj Gori u julu 2007. godine. Tadašnji izvršni direktor Zlatko Trhulj ambiciozno je saopštio da planiraju da do kraja te godine osvoje oko 15 odsto tržišta u Crnoj Gori, a do kraja 2008. čak 30 odsto. Trhulj je prošle godine morao da se povuče sa te funkcije, a njegova očekivanja se nisu obistinila, budući da je "M:tel" krajem novembra prošle godine imao 28,5 odsto udjela u ukupnom tržištu mobilne telefonije, navodi portal "Analitika".

Izvor Agencije