BANJALUKA – Ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović rekao je da će Vlada RS raditi na osavremenjavanju aerodroma u Mahovljanima kod Banjaluke, te da će s novom godinom započeti i do kraja februara biti završeni pregovori o nabavci dva aviona za “Sky Srpsku”.

Čubrilović je upozorio da se bez ulaganja u domaću aviokompaniju i infrastrukturu ne može računati na održavanje i razvoj međunarodnih letova, jer je vazduhoplovni saobraćaj uslovljen i viznim režimom.

“Zbog toga se Vlada RS odlučila za ulaganja u modernizaciju aerodroma u Mahovljanima i nabavku dva aviona za `Sky Srpsku`, o čemu ćemo u prva dva mjeseca ove godine započeti proceduru pregovaranja”, pojasnio je Čubrilović.

On je dodao da je planirano da aerodrom bude osavramenjen dodatnom opremom i prostorom, koji je neophodan za veći broj putnika, letove i za različite avione.

Govoreći o izgradnji autoputa Banjaluka – Gradiška, Čubrilović je najavio da će se saobraćaj ovom dionicom odvijati u avgustu ove godine, kao i da će u to vrijeme početi i izgradnja mosta na Savi, te autoputa Banjaluka – Doboj.

On je precizirao da je sa hrvatskom stranom odabran tip projekta mosta na Savi kod Gradiške i da se sada očekuje potpisivanje međudržavnog sporazume BiH i Hrvatske.

“Hrvati će odabrati izvođača, mi ćemo učestvovati u gradnji sa 50 odsto, imaćemo svog predstavnika u odabiru izvođača i u nadzornom tijelu, a planirano je da gradnja počne u avgustu jer do proljeća treba da bude završen projekat”, rekao je Čubrilović.

Izvor EuroBlic