BANJALUKA – Ministar pravde RS izjavio je da tehničke pripreme za formiranje privrednih sudova mogu biti završeni do 1. maja kada bi trebalo da počne sa radom pet okružnih privrednih sudova i jedan Viši privredni sud.

Selman je naglasio da je u toku tenderska procedura za nabavku opreme i prikupljaju se ponude za objekte u kojima će ti sudovi biti smješteni, te da je trenutno riješeno to pitanje u četiri grada, dok se jedino još u Banjaluci traži adekvatan prostor za smještaj okružnog i Višeg privrednog suda.

        “Smatramo da će daleko efikasniji rad tih sudova biti kada i fizički budu odvojeni od sudova koji imaju privredna odjeljenja”, rekao je Selman novinarima u Banjaluci.

        On je naglasio da trenutno oko 18 000 predmeta postoji u privrednim odjeljenjima sudova, na kojima bi, nakon formiranja privrednih sudova, radilo 40 sudija.

        “U osnovnim sudovima koji sada imaju privredna odjeljenja ostaće isti broj sudija i smatramo da RS i na ovaj način daje doprinos nastavku refrme pravosudnog sistema”, rekao je Selman.

Izvor Agencije