NJUJORK – Nova godina na globalnim berzama počela je u optimističnom raspoloženju, pa su akcije u prvoj sedmici 2010. snažno porasle, premda najnoviji makroekonomski podaci ne navješćuju ubrzanje oporavka svjetske privrede.

Na Wall Streetu je prošle sedmice Dow Jones Industrial Average porastao 1,8 odsto, na 10.618 bodova, dok je Standard & Poor’s 500 ojačao 2,7 odsto, na 1.144 boda. Nasdaq Composite osvojio je, 2 odsto, dosegnuvši 2.317 bodova. Za Dow Jones i S&P 500 to je novi najviši nivo u posljednjih 15, a za Nasdaq u 16 mjeseci.

Većina tog dobitka zahvaljuje se optimističnom početku sedmice, kada su objavljeni podaci o jačanju američke industrije. Institut za menadžment nabave (ISM) saopštio je u ponedjeljak da je u decembru njegov indeks industrijskog sektora dostigao 55,9 bodova, najviši nicvo od aprila 2006. godine i znatno više nego što se očekivalo.

No, koliko je ulagače ohrabrilo jačanje industrijskog sektora, toliko ih je dan kasnije zabrinuo slab rast uslužnog sektora. ISM-ov indeks tog sektora porastao je u decembru na 50,1 bod, što je manje od očekivanih 50,5 bodova.

Razočarali su i podaci da je u decembru prošle godine bez posla ostalo 85.000 Amerikanaca, znatno više od 8.000, koliko su očekivali analitičari. Pritom je stopa nezaposlenosti ostala nepromijenjena na 10 odsto. U tom slabom izvještaju ulagači su ohrabrenje pronašli u revidiranim podacima za novembar, prema kojima je u tom mjesecu broj zaposlenih porastao za 4.000, što je prvi rast zaposlenosti na mjesečnom nivou od početka recesije prije dvije godine.

“Ne treba očekivati da će oporavak privrede ići ravnom uzlaznom linijom. U novembru su revidirani podaci pokazali rast broja zaposlenih, pa očekujem da će revidirani podaci za decembar biti ipak nešto pozitivniji. Uostalom, još prije godinu dana mjesečno smo gubili 600.000 do 700.000 radnih mjesta”, kaže Linda Duessel, analitičarka u kompaniji Federated Investors. Ističe i to da oporavak tržišta rada obično zaostaje za poboljšanjima u drugim sektorima, stoga loši podaci s tog tržišta ne mogu narušiti uvjerenje da se privreda oporavlja.

Ipak, ulagači su oprezni, na što ukazuje mršav obim trgovanja. Prošle sedmice na Wall Streetu vlasnika dnevno mijenjalo oko milijardu akcija, dok je lani dnevni prosjek iznosio 2,18 milijardi.

I na evropskim su berzama cijene akcija prošle sedmice porasle. Londonski FTSE skočio je 2,2 odsto, na 5.534 boda, dok je frankfurtski DAX ojačao 1,3 odsto, na 6.037 bodova. Pariški CAC porastao je, 2,5 odsto, na 4.045 bodova.

Na tržištu kapitala u Tokiju je indeks Nikkei prošle sedmice skočio 2,3 odsto, na 10.798 bodova.

Izvor Agencije