BANJALUKA – Gorivo na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj od danas je skuplje za pet do deset feninga po litru, rekao je predsjednik Udruženja vlasnika benzinskih pumpi u RS Vojin Mitrović.

On je kazao da još uvijek nije precizno određeno za koliko će cijene goriva biti promijenjene, ali da će se poskupljenje kretati od pet do deset feninga za litar.

– U Republici Srpskoj od danas su skuplji svi naftni derivati, odnosno cijene "evrodizela" i benzina veće su u prosjeku za pet do deset feninga po litru. Očekujemo još da nam Rafinerija u Brodu dostavi svoj cjenovnik, na osnovu kojeg ćemo precizno odrediti nove cijene goriva – rekao je Mitrović.

"Evrodizel" u Srpskoj do sada je koštao oko 1,70 maraka, dok su se cijene benzina kretale od 1,70 do 1,78 maraka za litar.

Na većini benzinskih pumpi u RS potvrdili su da će se od danas gorivo prodavati po novim cijenama.

Na benzinskoj pumpi "Krajinapetrol" u Banjoj Luci gorivo je poskupjelo za oko pet feninga.

– Dizel "evro 4" sada košta 1,84 marke, "evro 5" 1,86, dok se cijene benzina kreću od 1,87 do 1,90 maraka – kažu u "Krajinapetrolu".

U "Ideal petrolu" kažu da za sada neće mijenjati cijene goriva.

– Dizel "evro 4" trenutno košta 1,74, a "evro 5" 1,79 maraka. Bezolovni benzin košta 1,83 marke – rekli su u "Ideal petrolu".

Na benzinskoj pumpi "SS petrol" u Trebinju potvrdili su da će i kod njih u toku ove sedmice doći do poskupljenja goriva.

Cijene nafte skočile su juče na međunarodnim tržištima na novi najviši nivo u posljednjih 15 mjeseci, zahvaljujući podacima koji su pokazali rast kineskog uvoza sirove nafte u decembru za gotovo 25 odsto, prenijele su agencije.

Cijene sirove nafte za isporuke u februaru skočile su na američkom tržištu za 67 centi, na 83,42 dolara za barel, nakon što su nakratko dostigle 83,67 dolara, najviši nivo od oktobra 2008. godine. Na tržištu u Londonu nafta je koštala 81,97 dolara za barel.

– Slabi američki dolar, hladno vrijeme i snažni kineski podaci o uvozu uticali su na skok cijena nafte – objašnjavaju analitičari.

Vojin Mitrović je rekao da se olovni benzin "super 98", u skladu sa direktivama Evropske unije, od ove godine više ne proizvodi u Rafineriji u Brodu i ne uvozi u BiH. On je dodao da će se "super 98" na benzinskim pumpama u RS prodavati dok se ne iscrpe postojeće zalihe.

Izvor Agencije