BANJALUKA – Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BIH u prošloj godini prikupila je 4,43 milijarde KM neto prihoda, čime je prošlogodišnji plan prebačen za 11 miliona KM, izjavio je danas portparol UIO Ratko Kovačević.

UIO BiH u prošloj godini po osnovu indirektnih poreza prikupila je na Jedinstveni račun 5,17 milijardi KM bruto prihoda, od čega je za minimalne rezerve izdvojeno 741 milion KM iz kojih je izvršen povrat PDV-a svim obveznicima koji su to pravo i ostavrili.

Neto iznos prikupljenih prihoda raspoređen je korisnicima u skladu sa Zakonom o uplatama na Jedinstveni račun i u skladu sa odlukama Upravnog odbora UIO o koeficijentima za raspodjelu prihoda.

Izvršenom raspodjelom za finansiranje državnih institucija raspoređeno je 729 miliona KM, Republici Srpskoj /RS/ doznačeno je 1,19 milijardi KM, Federaciji BiH (FBiH) 2,38 milijardi KM, dok je Brčko distriktu doznačen 131 milion KM.

U ove iznose uračunati su i prihodi po osnovu posebne putarine od 10 feninga po litru derivata, što je uvedeno novim Zakonom o akcizama BiH za izgradnju autoputeva u ukupnom iznosu od 65,4 miliona KM.

Od tog iznosa, visina rezerve je 6,5 miliona iz koje će se vršiti poravnanje kada Upravni odbor UIO usvoji konačni akt za raspodjelu prihoda od putarine. U prošloj godini je na osnovu putarine raspoređeno 58,9 miliona KM, od čega RS 23 miliona KM, FBiH 34,7 miliona KM i Brčko distriktu 1,2 miliona KM.

Poređem ostvarenih prošlogodišnjih neto prihoda sa 2008. godinom, vidljiv je pad prihoda od indirektnih poreza za 10 odsto.

Početkom prošle godine stupila je snagu druga faza Privremenog sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU, na osnovu čega su ukinute carine na uvoz za 11 000 artikala sa porjeklom iz EU, pa su tako u odnosu na 2008. godinu prihodi od carina skoro dvostruko manji.

Razlog je svjetska ekonomska kriza koja je uslovila smanjenje potrošnje u BiH, a zabilježen je i manji uvoz roba u BiH i naplaćenih uvoznih dažbina.

Planirani prihodi za ovu godinu iznose 4,66 milijardi KM.

Izvor Agencije