STOKHOLM/BANJALUKA – Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Svjetske banke, i švedska Agencija za međunarodnu razvojnu saradnju (SIDA) potpisale su sporazum kojim se obezbjeđuje oko 125 miliona dolara predviđenih za garancije bez pokrića za globalne i regionalne banke centralne i istočne Evrope.

Iz IFC-a navode da su ova sredstva namijenjena prvenstveno bankama koje finansiraju trgovinu na tržištima u razvoju, a koje su ugrožene globalnom finansijskom krizom.

– Garancije iz ovih sredstava dobiće banke na tržištima Srbije, BiH, Albanije, Bjelorusije, Gruzije, Kosova, Makedonije, Moldavije, Turske i Ukrajine – saopštio je IFC.

Sporazum je postignut u okviru druge faze Programa za globalnu trgovinsku likvidnost kojim upravlja IFC.

Garancije bez pokrića, objašnjavaju u IFC-u trebalo bi da podstaknu banke da obezbijede kredite za finansiranje trgovine, jer će ova sredstva doprinijeti smanjenju kreditnog rizika povezanog sa ponovnim ulaskom ili širenjem na tržištima u razvoju.

Predsjednik Sekcije za bankarstvo u Udruženju ekonomista RS – SWOT Aleksandar Ljuboja rekao je da ovaj vid pomoći za banke znači veću mogućnost obezbjeđivanja kredita za privredne subjekte koji se bave trgovinom.

– S obzirom na to, smatram da to nije neka velika pomoć, jer su nam u ovom trenutku mnogo potrebnije investicije u proizvodni sektor i infrastrukturu, što bi dovelo do povećanja industrijske proizvodnje, odnosno do zapošljavanja novih radnika, a odrazilo bi se i na bruto nacionalni dohodak – rekao je Ljuboja.

Novac je u svakom slučaju dobro došao, kaže Ljuboja, a ko će i koliko da dobije od ovih sredstava, neizvjesno je, jer je u opticaju nekoliko zemalja i veliki broj kandidata.

– Jedna banka bi mogla da dobije od pet do deset miliona dolara iz ovih sredstava – rekao je Ljuboja i dodao da ovaj novac neće značajno doprinijeti smanjenju kreditnog rizika BiH.

Podrška

Kroz Program za globalnu trgovinsku likvidnost kojim upravlja IFC, u prethodnih šest mjeseci isplaćeno je više od 900 miliona dolara za podršku trgovinskih transakcija u vrijednosti od 2,2 milijarde na tržištima u razvoju.

– IFC planira da i u idućem periodu obezbijedi dodatna sredstva u iznosu od oko 125 miliona dolara, kao i SIDA, koja namjerava da upravlja tim paketom mjera – navodi se u saopštenju IFC-a.

Izvor Agencije/Glas Srpske