BANJALUKA – Vlada RS i Ministarstvo trgovine i turizma smatraju da poskupljenje nafte i naftnih derivata, te električne energije nisu opravdanje za povećanje cijena osnovnih životnih namirnica, jer je ponuda veća od potražnje, izjavio je ministar trgovine i turizma Predrag Gluhaković.

”Cijene proizvoda i usluga u RS se formiraju slobodno, zavisno od odnosa ponude i potražnje, a ponuda je veća od potražnje”, rekao je Gluhaković.

On je naglasio da Vlada ne utvrđuje cijene električne energije niti drugih komunalnih usluga i da, prema Zakonu o regulisanju cijena, privredni subjekti koji se bave proizvodnjom određenih proizvoda, odnosno obavljaju komunalne usluge formiraju cijene uz saglasnost nadležnog organa jedinice lokalne samouprave.

“Vlada RS i Ministarstvo u skladu sa zakonom zastupaju i provode politiku slobodnog formiranja cijena proizvoda i usluga na tržištu RS u smislu zaštite slobodnog tržišta, konkurencije, slobodnog protoka roba i usluga i provođenja svih elemenata slobodne trgovine koje nalaže Cefta. Vlada ne utiče na formiranje cijena niti ima posebne mehanizme za to, osim u posebno navedenim sitacijama, a nivo cijena isključivo diktiraju uslovi na tržištu”, pojasnio je Gluhaković.

Prema ovom zakonu, privredna društva, druga pravna lica i preduzetnici formiraju cijene proizvoda i usluga slobodno prema uslovima tržišta, osim za proizvode i usluge za koje je posebnim propisom utvrđen drugačiji način formiranja cijena.

“U vršenju kontrole cijena u slučaju značajnijih poremećaja na tržištu Ministarstvo predlaže Vladi donošenje mjera neposredne kontrole cijena, radi zaštite životnog standarda stanovništva”, napomenuo je Gluhaković.

Pod pod značajnim poremećajima na tržištu podrazumijevaju se elementarne nepogode, nestašica dobara neophodnih za potrebe privrede i snabdijevanja stanovništva, neočekivani rast cijena proizvoda, monopolsko formiranje cijena, zloupotreba dominantnog položaja i vanredne okolnosti prema procjeni Vlade, rekao je Gluhaković.

On je dodao da se Zakonom uređuju način i uslovi formiranja cijena proizvoda i usluga, kontrola i praćenje cijena koju obavljaju nadležni organi na tržištu RS, mjere neposredne kontrole cijena u slučaju značajnijih poremećaja na tržištu i ostala pitanja od značaja za oblast cijena.

Izvor Agencije