BANJALUKA – “Telekom Srpske” bi kupovinu manjinskog paketa akcija crnogorskog “M:tela” trebalo da plati najviše 21 milion KM, procjena je banjalučke brokerske kuće “Advantis broker”.

Taj berzanski posrednik navodi da su nakon objave vijesti da "Telekom Srpske" želi da kupi 49 odsto akcija "M:tela" uradili analizu na osnovu koje su odredili fer vrijednost paketa akcija tog crnogorskog telekom operatera.

"Uzimajući u obzir perspektivu tržišta telekomunikacija u Crnoj Gori smatramo da bi fer vrijednost paketa akcija od 49 odsto bila u rasponu od 17 do 21 milion KM", navode u "Advantis brokeru".

Napominju da tokom rada na toj analizi nisu imali mogućnost razgovora s menadžmentom niti da izvrše dubinsko snimanje "M:tela".

Uprava "Telekoma Srpske" je zadnjeg dana prošle godine saopštila da vodi pregovore o kupovini 49 odsto akcija kompanije "M:tel" iz Podgorice. Vlasnik tog paketa akcija je kompanija "Ogalar B.V." iz Holandije u vlasništvu srpskog biznismena Miroslava Miškovića, a većinski akcionar oba telekom operatera je "Telekom Srbija". Navodeći da bi navedena transakcija trebalo da bude okončana u prvih šest mjeseci ove godine, u "Advantis brokeru" vjeruju da bi to moglo imati negativne implikacije na očekivanu isplatu dividende za 2009, "što će vjerovatno uticati i na raspoloženje investitora prema akcijama ‘Telekoma Srpske'". "Advantis", koji je u aprilu prošle godine na finansijskom servisu "Bloomberg" objavio procjenu cijene akcija "Telekoma Srpske" od 1,51 KM preporučujući investitorima njihovu kupovinu, sada je, usljed novih okolnosti, promijenio preporuku u "ne mijenjaj poziciju".

Izvor Nezavisne novine