BANJALUKA – Delegacija RS počela je dvodnevne pregovore sa Svjetskom bankom o zajmu za razvojnu politiku, kojim su za RS predviđena kreditna sredstva od 38,4 miliona dolara, dok će konačan iznos biti utvrđen na pregovorima.

Ministar finansija RS Aleksandar Džombić predvodi delegaciju Srpske, u kojoj je i ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Rade Ristović.

“Cilj ovog zajma je uspostavljanje održivog fiskalnog okvira, smanjenje odredjenih kategorija javne potrošnje i unapredjenje sistema usmjeravanja socijalne pomoći prema najugroženijim kategorijama stanovništva”, saopšteno iz Ministarstva finansija RS.

U saopštenju se navodi da je Svjetska banka iskazala namjeru da i u narednom periodu obezbedi dodatna sredstva za ove namjene.

Predstavnici Vlade RS pregovaraće sa Svjetskom bankom i o kreditu za finansiranje projekta podrške mrežama socijalne zaštite zapošljavanja u vrijednosti od šest miliona dolara, u okviru kojeg će Vlada RS obezbijediti dodatnih 1,6 miliona dolara za kofinansiranje projekta.

U saopštenju se dodaje da je cilj ovog projekta jačanje institucija koje su odgovorne za pružanje i rukovodjenje socijalnim naknadama, kao i poboljšanje efikasnosti i efektivnosti posredničkih usluga u zapošljavanju koje pruža Zavod za zapošljavanje RS.

Izvor Agencije