BANJALUKA – Iz kompanije „Privredni preporod“ u vlasništvu ruskog milionera Olega Burlakova saopšteno je da nisu odustali od višegradske Fabrike boja i lakova „Terpentin“.

U saopštenju firme „Privredni preporod“ demantovana je izjava Gordana Milinića koji je juče izjavio o da se njegov klijent Oleg Burlakov povukao iz „Terpentina“ koji je kupio u stečaju prije godinu i po dana.

Milinić je bio direktor „Privrednog preporoda“, a trenutno je, prema njegovim riječima, zastupnik nekoliko ruskih, njemačkih i španskih investitora za područje Jugoistočne Evrope.

„Izjava Gospodina Milinića, koji od 1. oktobra 2009. ne radi u kompaniji „Privredni preporod“, i samim tim nije ovlašten da daje bilo kakve izjave, je neutemeljena i netačna. Naime „Privredni preporod“ je jedini vlasnik fabrike „Terpentin“, a švajcarski „Edelweiss Investment Sa“ je vlasnik „Privrednog preporoda“. Vlasnik „Edelweiss Investment Sa“ i „Privrednog proporoda“, gospodin Oleg Burlakov nema namjeru da se povlači iz ovog dijela Evrope i trenutno su u pripremi novi, ozbiljni projekti, koje ubrzo namjeravamo predstaviti javnosti“, navodi se u saopštenju.

Milinić je prethodno izjavio da je svjetska ekonomska kriza samo jedan od razloga povlačenja ruskog bogataša.

„Za stranog investitora je najvažnija podrška u svim fazama od početka investiranja, razvoja do prodaje proizvoda. Upravo zato je jedan od mojih klijenata prije par mjeseci odustao od „Terpentina“ jer u RS nije mogao da proda nijedan kilogram proizvoda iako je prilikom dolaska na ovo tržište imao veoma jaka obećanja vlasti u RS“, rekao je Milinić zastupnik nekoliko ruskih kompanija za Jugoistočnu Evropu.

„Prodavali smo u Federaciji BiH, tačnije u Bihaću, ali ni litar boje nismo uspjeli prodati u RS, bez obzira što je bilo najavljeno da će boje za ceste otkupljivati JP Putevi RS, dok je za rekonstrukciju Rafinerije nafte u Brodu, kupovana boja iz Njemačke umjesto od domaćeg proizvođača“, kaže Milinić.

Milinić, bivši ambasador BiH u Ruskoj Federaciji, obavljao je dužnost zamjenika ambasadora BiH u SR Njemačkoj, a trenutno zastupa interese i istražuje mogućnosti investiranja za kompanije iz Rusije, Njemačke, Češke i Španije.

On ističe da sledeće sedmice putuje u Moskvu, gdje će se sastati sa predstavnicima konzorcijuma „Grand Investment“.

„Oni su obišli Rudnik „Miljevina“, zadovoljni su zalihama rude i koloričnošću uglja. Rusi kao i drugi zainteresovani ulagači, zamjeraju zapuštenost kopova i vodenim barijerama na kopovima“, kaže Milinić. Ipak, vjeruje da će Rusi uskoro Vladi RS poslati pismo namjera o ulaganju u vrijednosti 30 do 40 miliona maraka u Rudnik Miljevina. Njihov plan je da po jedinstvenog ruskoj tehnologiji, od mrkog uglja prave dizel gorivo. Drugi klijent koje zastupa Milinić, takođe su iz Rusije, zainteresovani su za ulaganje u Olimpijski centar Jahorina, zatim banjske kapacitete i izvoz ljekovite vode iz RS.

Ruska elektroprivreda želi graditi svoju elektranu u Srpskoj, ističe Milinić. Jedan od njegovih klijenata španska kompanija „Nordik Menadžment“ i njemačka „Bebaenerdži“ hoće u regionu da gradi solarnu elektranu.

„Svojim savjetima mogu značajno uticati gdje će ona biti, međutim dok Makedonci svim snagamo vuku da to bude u njihovoj državi, ja bih volio da to bude u Istočnoj Hercegovini. Međutim, RS nema uređenu zakonsku regulativu za proizvodnju solarne energije“, zaključuje Milinić.

Premijer RS Milorad Dodik rekao je da na nivo ino-investicija ne treba gledati pesimistično. „Situacija se u poslednje dvije-tri godine u svijetu znatno promijenila. Investitori više ne ulažu ni u vlastitim zemljama, pa vidite da samo u Španiji nezaposlenosti je 18%. Ono što je važno, da će RS zadržati nivo investicija. Tu je nastavak rekonstrukcije Rafinerije nafte u koju, prema najavamo ruskog partnera, treba da bude uloženo do milijardu evra. Počinje izgradnja hidroelektrana na rijeci Bosna i u februaru bi trebali potpisati ugovor o izvođenju“, rekao je Dodik.

Izvor Agencije/ATV