BANJALUKA – Avio-kompanija „Sky Srpska“ raspisaće međunarodni tender za nabavku dva nova putnička aviona do kraja prvog kvartala. Tako bi do kraja ove, odnosno do početka naredne godine nacionalna avio-kompanija trebalo da postane vlasnik prvih letelica sa kapacitetom oko 70 sedišta.

Direktor „Sky Srpske“ Zoran Injac potvrdio je da će kompanija kupiti avione posredstvom kreditnog zaduženja, a u skladu sa odlukom Vlade RS, koja će obezbediti izdavanje potrebnih garancija u iznosu od 56 miliona američkih dolara.

Injac kaže da će rukovodstvo kompanije raspisati međunarodni tender kada bude poznata „kompletna struktura finansiranja nabavke aviona“. Po kalkulacijama u „Sky Srpskoj“, mesečna rata za otplatu kredita bila bi oko pet miliona maraka, zbog čega kompanija očekuje u prvoj godini saobraćanja subvencije od Vlade RS.

– Biznis planom predvideli smo da sedmično obavljamo oko 20 rotacija letova, a da godišnje prevezemo oko 100.000 putnika – otkriva Injac i dodaje da se pozitivno poslovanje kompanije očekuje u trećoj godini od početka uspostavljanja saobraćaja.

On kaže da su dostupni podaci pokazali da je u 2008. oko 50.000 ljudi sa područja banjalučke regije putovalo avionskim saobraćajem i to sa aerodroma iz okruženja.

– Došli smo do podatka da su samo četiri turističke agencije u Banjaluci u 2008. prodale avio-karata u vrednosti oko dva miliona maraka. Istovremeno, ukupan prihod od prodaje avionskih karata sa banjalučke regije iznosio je oko deset miliona maraka. Za svaku prodatu kartu agenti obračunavaju taksu u iznosu od 30 evra, što predstavlja njihovu direktnu zaradu – ilustruje Injac.

Međutim, radi zadovoljavanja potreba za vazdušnim saobraćajem u skladu sa najvišim stepenom bezbednosti potrebno je da se nova avio-kompanija u potpunosti kadrovski osposobi. Plan predviđa prijem odgovarajućeg letačkog, kabinskog i tehničkog osoblja u skladu sa dinamikom razvoja. S obzirom na nedostatak stručnog vazduhoplovnog i vazduhoplovno-tehničkog osoblja sa iskustvom na prostoru RS, plan avio-kompanije je da zaključi ugovore sa ovlaštenim organizacijama iz okruženja, specijalizovanim za odgovarajući tip vazduhoplova sa kojima će raspolagati „Sky Srpska“.

„Sky Srpska“ će sačiniti analizu saobraćajnih i ekonomskih mogućnosti, a prema očekivanim zahtevima sa lokalnog tržišta, da eventualno započne sa komercijalnim letovima i pre isporuke putničkih aviona. Razlog za ovaj plan je očekivano ukidanje viza građanima BiH za putovanja u zemlje EU, sredinom ove godine.

Uzor „Adria Airways“

Rukovodstvo „Sky Srpske“ uzor u poslovanju vidi u avio-kompaniji Slovenije „Adria Airways“ koja trenutno ima 14 putničkih aviona.

„Reč je o kompaniji u zemlji koja ima nešto više stanovnika nego Republika Srpska. Ta kompanija je u 2008. godini prevezla oko 1,3 miliona putnika, što čini 80 odsto prevezenih putnika sa ljubljanskog aerodroma“, dodaje direktor „Sky Srpske“ Zoran Injac.

Izvor EuroBlic