BANJALUKA – Iako su u protekloj godini krize mnoga privredna društva u Srpskoj bila suočena s rezanjem troškova, smanjenjem proizvodnje, padom tražnje i otpuštanjem radnika, kompanija “Fratello Trade” poslovala je uspješno, zadržala kvalitet proizvoda, povećala broj zaposlenih, ostvarila profit i započela investiciju čijom će realizacijom dobiti novih 840 kvadratnih metara poslovnog prostora.

U odnosu na 2008. godinu kada je ukupan prihod iznosio oko 13 miliona maraka, “Fratello Trade” je s ukupnim prihodom u 2009. godini u iznosu od 12,1 milion maraka poslovao uspješno u vrlo teškim uslovima. Očekivani profit za 2009. godinu iznosi oko 100.000 maraka.

Izvoz koji je “Fratello Trade” realizovao van granica BiH prošle godine vrijedan je preko pet miliona maraka.

– Uticaj ekonomske krize jeste bitan, što se ogleda u opadanju kupovne moći, a pad potražnje dovodi do pada proizvodnje. U našem slučaju taj uticaj nije bio toliko izražen pa nismo morali otpuštati radnike. Vjerujem da ćemo sprovesti svoje vizije i u 2010. godini nastaviti kontinuitet uspješnog poslovanja – kaže generalni direktor “Fratello Tradea”, Mario Derajić.

Prema njegovim riječima, različite branše različito su pogođene ekonomskom krizom. Sektor proizvodnje hrane nije pretrpio velike udare, tako da su određene mjere Vlade RS za ublažavanje posljedica ekonomske krize dale rezultate.

– Povećanje podsticaja izvoznicima u 2009. godini u odnosu na 2008. godinu smatramo dobrim signalom koji govori da je taj sektor privrede važan za nadležne institucije i da možemo očekivati još veću podršku u narednim godinama. Potrebno je uraditi maksimum da cijena kapitala bude manja, i što je još važnije, spriječiti krizu likvidnosti – navodi Derajić.

Prema njegovim riječima, kreditni rejting BiH jeste vrlo nizak i samim tim poslovne banake plasiraju sredstva po velikoj cijeni što automatski znači povećane troškove finansiranja.

– To u znatnoj mjeri koči privredni razvoj, a bez ubrzanog razvoja ne možemo biti konkurentni kompanijama iz EU koje plasiraju proizvode na tržištima na kojima radimo – smatra Derajić. Prema njegovom mišljenju, razvoj tržišta kapitala može biti pokretač pozitivnih promjena, jer bi pomogao domaćim kompanijama sa jasnom vizijom i strateškim planom razvoja da putem berze naprave dokapitalizaciju i bitniji iskorak kako na domaćem tržištu tako i u pogledu izvoza.

Derajić kaže da bi vlast trebalo da i dalje aktivno radi na kreiranju još povoljnijeg ambijenta za poslovanje.

– Iako će 2010. godina biti vrlo zahtjevna sa aspekta budžetske raspodjele, vrlo je važno da se znatna sredstva usmjere ka podsticaju privrede, sa ciljem održivosti u realnom sektoru ekonomije. Na proizvođačima je da pokušaju de eliminišu posljedice ekonomske krize i nastave putem razvoja, a na potrošačima da shvate važnost favorizovanja domaćih kompanija – navodi Derajić. On je pohvalio kampanju Privredne komore RS “Naše je bolje” ističući da je otvorenost tržišta neminovna i da konkurencija iz inostranstva domaće proizvođače tjera da podižu kvalitet svojih proizvoda.

Od ribe do sladoleda

“Fratello Trade” bavi se trgovinom, pakovanjem, doradom, te distribucijom prvenstveno zamrznute i svježe morske ribe i plodova mora, ali i zamrznutog povrća, voća, tijesta i sladoleda, konzervisane ribe, maslina, sira i maslinovog ulja. Zapošljava 70 radnika i proizvode plasira na tržište BiH, Srbije i Crne Gore. Nastojimo ispuniti potrebne uslove za dobijanje veterinarskog broja koji će nam omogućiti izvoz u zemlje Evropske unije, kaže Mario Derajić. “Fratello Trade” je prva privatna kompanija u BiH koja je kroz postupak inicijalne javne ponude na Banjalučkoj berzi prikupila dodatni kapital za razvoj.

Izvor Fokus