BANJALUKA – Sektor rudarstva, kao jedan od nosilaca privrednih aktivnosti u Republici Srpskoj, u 2009. godini ostvario je pad proizvodnje od 7,5 odsto u odnosu na 2008. godinu.

Rekao je to pomoćnik ministra za rudarstvo i geologiju RS Borislav Adamović i dodao da je u okviru sektora rudarstva, u oblasti vađenja kamenog i mrkog uglja i lignita ostvaren rast od 8,3 odsto, dok je pad zabilježen u vađenju ostalih ruda i kamena.

– Pad je došao kao posljedica globalne ekonomske krize i činjenice da su rude metala najviše usmjerene na izvoz, s obzirom na to da se građevinski kamen najviše koristi u građevinskoj industriji i izgradnji puteva – rekao je Adamović.

Dodao je da su najveću proizvodnju u drugoj polovini 2009. godine imali rudnici “Gacko”, “Ugljevik” i “Stanari”, zatim rudnik željezne rude u Omarskoj, te rudnik “Boksita” u Milićima.

U ovoj godini, kazao je Adamović, planirano je da se na površinskom kopu “Gračanica” u Gacku iskopa oko 2,2 miliona tona uglja i oko 7,8 miliona metara kubnih otkrivke, čime bi bila okončana eksploatacija na “Gračanici”.

– Istovremeno se priprema otvaranje novog kopa u okviru polja “C”, gdje bi se obezbijedile dovoljne količine uglja za rad postojećeg bloka TE “Gacko”. Jedna od najznačajnijih aktivnosti na prostoru PK “Gračanica” se odnosi na stvaranje uslova za izmještanje korita rijeke Gračanice – kazao je Adamović.

U rudniku uglja u Ugljeviku za potrebe TE “Ugljevik” u 2010. godini planirano je da se otkopa 1,5 miliona tona uglja i oko 7,5 miliona metara kubnih jalovine.

– U Rudniku “Stanari” planom za 2010. godinu predviđeno je da se otkopa 650.000 tona uglja. Poslije izgradnje termoelektrane “Stanari” i njenog puštanja u rad planirano je da se eksploatiše oko tri miliona tona uglja godišnje – kazao je Adamović i dodao da je planom rudnika “Boksit” za 2010. godinu predviđeno iskopavanje 400.000 tona boksita, dok “Arcelor Mital” iz Prijedora u ovoj godini planira otvaranje novog PK “Buvač”.

Radnici

Borislav Adamović je rekao da je u sektoru rudarstva u 2009. godini povećan broj zaposlenih, kao i da je došlo do rasta proizvodnje ruda metala, što je za posljedicu imalo povećanje broja zaposlenih.

– Primanja zaposlenih u rudnicima veća su za 17,3 odsto od prosjeka primanja zaposlenih u Srpskoj – kazao je Adamović.

Izvor Glas Srpske