BANJALUKA – Ljekari i drugo osoblje zaposleno u Centru za medicinska istraživanja i razvoj zdravstvene zaštite, CMIRZZ d.o.o., firmi nastaloj nedavnom reorganizacijom banjolučke Medicinske elektronike, ujutro nisu mogli da uđu na svoja radna mjesta, jer su ih u tome spriječila zaključana vrata i fizičko obezbjeđenje.

Predsjednica Sindikalne organizacije Centra, Tatjana Kurbalija, kaže da su zaposleni podnijeli Osnovnom sudu zahtjev za otvaranje stečajnog postupka u Medicinskoj elektronici i CMIRZZ d.o.o. Oko 40 radnika traži da im budu uplaćeni doprinosi za penzijsko i zdravstveno osiguranje za period od 2000. godine do 2009. godine.

Kurbalija dodaje da su radnici Centra uputili dopis suvlasnicima Medicinske elektronike – Fondu PIO, Zepter Fondu, VB Fondu, Kristal Invest fondu, BLB fondu, Euroinvestment fondu i BORS Invest fondu u kojem objašnjavaju šta je prethodilo podnošenju zahtjeva za otvaranje stečaja.

U dokumentu se navodi da je Upravni odbor Medicinske elektronike na sjednici održanoj 18. januara odlučivao da Telekomunikacijama RS izda u zakup objekat koji je sjedište Centra i u kojem se obavlja zdravstvena djelatnost. Upravni odbor je, takođe, naložio direktoru Centra da podnese zahtjev za pokretanje stečajnog postupka, a određen je i rok u kojem bi to trebalo da učini.

– Postavili su nam dobronamjerni ultimatum da ukoliko se do 15. februara preselimo u drugi prostor odluka o pokretanju stečaja stavlja se van snage. Nisu naveli gdje bi trebalo da se preselimo, ali jutros smo shvatili da su mislili na ulicu – kaže Kurbalija.

Bivši predsjednik Sindikata Medicinske elektronike, Goran Bosančić, ocijenio je stečaj kao očajnički potez radnika nakon dugogodišnjeg mobinga koji trpe.

– Posljednjih deset godina zaposleni u Medicinskoj elektronici rade bez redovnih plata i uplate doprinosa.

Apsolutno podržavam kolege i nadam se da neće podleći pritiscima i da će istrajati u svojim namjerama.

Stečaj ne znači likvidaciju, već može značiti novi početak – kazao je Bosančić.

Upravni odbor Medicinske elektronike juče je saopštio da su Medicinska elektronika i CMIRZZ imali ugovor o zakupu prostora koji je istekao u oktobru 2009. godine i koji nije obnovljen. Takođe, u decembru 2009. godine potpisan je Sporazum o prekidu ugovora o zakupu prostora, prema kojem 10. januara ove godine CMIRZZ prestaje s korištenjem objekta Medicinske elektronike. U saopštenju koji je potpisao predsjednik UO Medicinske elektronike, Zoran Blaženović, navodi se da ukoliko menadžment CMIRZZ ne izvrši obaveze o preseljenju biće odgovoran za posljedice, koje su pored negativnog poslovanja dodatni razlog za pokretanje stečajnog postupka i zabranu ulaska zaposlenih u objekat.

Medicinska elektronika grcala u dugovima

Pod pritiskom štrajkača u oktobru 2008. godine, Vlada RS najavila je kupovinu Medicinske elektronike kojoj su, zbog milionskih dugova, bili blokirani svi računi. Radnici su se tada umireni izjavom da je Vlada RS zainteresovana za ulaganje, a i Poreska uprava RS je kao najveći povjerilac, povukla zahtjev za pokretanje stečaja. IRB RS iznenada sredinom jula 2009. godine, odlučuje da državni kapital u Medicinskoj elektronici proda banjolučkom biznismenu Mili Radišiću za 183.000 maraka. Na pitanje čime su se rukovodili prilikom donošenja takve odluke iz IRB RS je tada saopšteno da se radi o nelikvidnoj hartiji, te da su gubici Medicinske elektronike veći od vrijednosti njene imovine. Nijedan drugi mali akcionar, kao ni Zepter, Kristal, VB niti BORS fond, nisu prihvatili ponudu Radišića za preuzimanje, jer su smatrali da je ponuđena cijena bila preniska.

Izvor Agencije