BANJALUKA – Komisija za hartije od vrijednosti (KHOV) RS ponovo je odbacila zahtjev banjalučke “Mljekare” za enormno smanjenje osnovnog kapitala.

KHOV je u svom rješenju istakla da “Mljekara”, čiji je većinski akcionar subotička “Mlekara”, namjerava da nakon smanjenja kapitala za 99,2 odsto krene u dokapitalizaciju, čime bi, ocjenjuju, ostalim akcionarima nanijeli štetu smanjenjem njihovog vlasničkog udjela.

Skupština akcionara “Mljekare” je u decembru 2009. glasovima većinskog akcionara, subotičke “Mlekare” i beogradskog “Imleka” iz grupacije “Danube Foods”, izglasala pokriće akumuliranih gubitaka preduzeća u iznosu od 12,95 miliona KM na teret osnovnog kapitala. Na taj način bi nova vrijednost kapitala “Mljekare” iznosila svega 100.000 KM, što je identično prethodnom zahtjevu preduzeća iz 2008. koji je, takođe, bio odbijen od strane KHOV. Mali akcionari preduzeća, uglavnom investicioni fondovi, koji su u oba navrata glasali protiv te odluke, tvrdili su da je osnovni cilj “Danube Foodsa” da ih na jeftin način “istisne” iz vlasničke strukture.

Regulator tržišta kapitala ističe da Subotičani još nisu ispunili obavezu investiranja pet miliona KM u banjalučko preduzeće, već ta sredstva u poslovnim knjigama vode kao dugoročnu obavezu “Mljekare” “koja se može konvertovati u kapital”.

“Iz ovog načina računovodstvenog tretmana stvorena je obaveza ‘Mljekare’ da kupcu državnog kapitala u budućem vremenu plati 5.013.842 KM, a za isti iznos je iskazani gubitak precijenjen, što je na štetu akcionara i budućih investitora”, ukazuju u KHOV.

Da je većinski akcionar postupio po obavezama iz privatizacionog ugovora, napominje regulator, finansijski položaj “Mljekare” bio bi bitno povoljniji, a samim tim i nastali gubitak, iskazan za 2008, znatno smanjen.

U banjalučkoj “Mljekari” nisu željeli komentarisati odluku KHOV niti motive ponovnog pokušaja smanjenja kapitala nakon kojeg bi uslijedila dokapitalizacija.

Izvor Nezavisne novine