BANJALUKA – Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Rade Ristović rekao je da očekuje da će razgovori Saveza sindikata RS i Unije udruženja poslodavaca RS biti nastavljeni i ako u petak, 5. februara, ne dođe do dogovora, jer štrajk nikome ne ide u prilog.

Ristović je istakao da će Vlada sigurno preduzeti odgovarajuće poteze u slučaju da do štrajka ipak dođe.

      

        On je rekao da rješenje cijelog problema vidi u potpisivanju opšteg kolektivnog ugovora, te da svi moraju dati sve od sebe da on konačno bude potpisan.

      

        “Štrajk nikada nije rješenje i smatram da posebno u ovoj situaciji nije primjeren”, rekao je Ristović.

      

        On je naglasio da je jedno od pitanja zbog kojeg se spore poslodavci i sindikalci topli obrok, gdje poslodavci traže da cijena po radnom danu ne bude veća od 3,5 marke, dok topli obrok trenutno iznosi 50 odsto od najniže plate u RS, dakle 160 maraka.

      

        “Kompromis se mora naći, a smatram da ćemo putem dijaloga doći do njega”, naglasio je Ristović.

              

        On je istakao da su tokom revizije boračkih i invalidskih rješenja u RS protiv deset osoba podnesene krivične prijave, te da je utvrđeno 3.177 predmeta sa nepravilnostima koje se prvenstveno odnose na nevalidna ljekarska uvjerenja, dok je izuzeto 7.400 rješenja. Ukupno je pregledano 33.177 rješenja.

        Ristović je dodao da je do sada oko 838 korisnika potpuno izgubilo pravo na invalidninu ili je prebačeno iz više u nižu kategoriju, što znači da je ušteđeno oko 140.000 maraka na ličnim i porodičnim invalidninama na mjesečnom nivou.

        Predsjedništvo Saveza sindikata RS donijelo je u petak, 29. januara, inicijativu da se organizuje generalni štrajk upozorenja radnika u RS zbog njihovog sve goreg položaja, izjavila je predsjednica Saveza Ranka Mišić.

        Nakon toga, u ponedjeljak, 1. februara, održan je tročasovni sastanak predstavnika Vlade RS, Saveza sindikata i Unije poslodavaca o rješavanju problema radnika, koji rezultirao samo jednim dogovorom – da će se razgovori nastaviti u petak, 5. februara.

Unija udruženja poslodavaca RS saopštila je juče da je nemoguće govoriti o socijalnom dijalogu sa Savezom sindikata koji se izdiže iznad svojih nadležnosti i želi da bude kreator politike u Republici Srpskoj.

– Oni, pri tome mislimo prije svega na Ranku Mišić, najbolje znaju šta su potrebe, kako radnika tako i poslodavaca i Vlade, te kao takvi u svojoj umišljenosti žele da uspostavljaju pravila u privredi i u državi. Svaki pokušaj mijenjanja postojećeg stanja, koje njima, izgleda, najviše odgovara, banalizuju i vraćaju na teren jeftinih populističkih priča – piše u saopštenju Unije udruženja poslodavaca.

U saopštenju se navodi da se svi pokušaji poslodavaca da se u sferu radno-pravnog i socijalnog zakonodavstva uvedu tržišne zakonitosti u skladu sa principima razvijenih zemalja označavaju kao pokušaj obespravljivanja radnika.

– To su čiste manipulacije i retoričke igre Mišićeve koja ide čak do toga da bi da mijenja ustavno-pravnu poziciju RS, nudeći ucjenjivačku varijantu da će, ako nema partnere u RS, radno-pravna pitanja rješavati na nivou BiH, što znači i prenos nadležnosti s obzirom na to da je ova materija u isključivoj nadležnosti entiteta – piše u saopštenju.

Oni navode da je pitanje opšteg kolektivnog ugovora posljednji adut u rukama poslodavaca da se napravi red u zemlji i da to nikako nije, kao što to Mišićeva želi da prikaže, način da se ostavi prazan prostor za nelegalno poslovanje.

U saopštenju Unije udruženja poslodavaca se navodi da je Ranka Mišić iznijela ozbiljne prijetnje premijerom RS Miloradom Dodikom, želeći da uplaši poslodavce pretpostavkom da postoji sprega na relaciji Vlada-Sindikat, a protiv poslodavaca.

– Znamo da je premijer dovoljno odgovorna ličnost koja sigurno zna prepoznati šta je populizam, a šta stvarna želja za mijenjanjem ambijenta u pozitivnom pravcu – piše u saopštenju.

Izvor Agencije