TESLIĆ – U teslićkom naselju Pribinić počela je proizvodnja traktorskih dijelova koju je pokrenulo preduzeće “Mišić”.

Vlasnik i direktor ovog preduzeća Ranko Mišić rekao je da se trenutno proizvode poluosovine za traktore marke “Tomo Vunković” i da tržište za ovaj proizvod trenutno čine područja BiH i Srbije, a krajnji cilj je da sa svojim proizvodima izađe i šire.

Preduzeće “Mišić”, osim ovog, proizvodi i građevinski lim i niz sitnih proizvoda od metala interesantnih za tržište. Proizvodnja ovog kolektiva je jedina ovakvog tipa na području Teslića, Čelinca, Kotor Varoši, a sa poluosovinama za traktore, među rijetkima u Republici Srpskoj.

Mišić kaže da su mala preduzeća šansa za razvoj privrede, jer se lako transformišu u svakoj situaciji i daleko su rentabilnija od giganata, dodavši da je optimista kada je riječ o budućnosti ovog kolektiva.

“U protekloj godini nabavljene su mašine u vrijednosti oko pola miliona maraka, zaokružen je proces proizvodnje desetina proizvoda raznih namjena. Polako se osvaja i tržište, ali povoljni krediti i podsticaji znato bi skratili put do konačnog cilja”, tvrdi Mišić.

Povećanja proizvodnje i zapošljavanja novih radnika je neophodno, jer postojećih 11 radnika neće biti dovoljno za planirane poslove, a to će zavisiti i od podsticajnih sredstva opštine ili Vlade RS, kroz programe Strategije razvoja malih i srednjih preduzeća, za šta se u teslićkoj Skupštini opštine već vodi javna rasprava.

Predsjednik SO Teslić Slavko Škrebić kaže da je znatan broj vlasnika malih i srednjih preduzeća podnio svoje prijedloge, sugestije i primjedbe, koji će sigurno biti uzeti u obzir kod usvajanja konačnog dokumenta.

Škrebić je naveo da je iz budžeta opštine u ovoj godini za podsticaj privrede planirano 200.000 KM, te da ozbiljni projekti mogu računati na dio svih sredstava.

Izvor Agencije