BANATSKI DVOR – Srbijanski “Srbijagas” i ruski “Gazprom” potpisali su ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća za upravljanje podzemnim skladištem gasa “Banatski Dvor”.

Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović rekao je da će sve aktivnosti na kompletiranju preuzimanja nove vlasničke strukture biti završene do 31. marta. "Gazprom" će u zajedničkoj firmi imati 51 odsto, a "Srbijagas" 49 odsto kapitala procijenjenog na 50 miliona evra.

Ti detalji dogovoreni su sporazumom koji su te dvije državne kompanije potpisale prilikom posjete ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva Srbiji u oktobru 2009. godine.

Bajatović je naveo da je "Srbijagas" u "Banatski Dvor" investirao 23 miliona evra, dok će Rusi biti u obavezi da obezbijede 300 miliona kubika gasa, ulože u instalaciju gasnog kompresora i preostale tehničke detalje. Prema ranijim navodima, na osnovu dosadašnjih ulaganja "Gazprom" bi za udio u zajedničkom preduzeću "Srbijagasu" trebalo da doplati oko 3,5 miliona evra.

"Na kraju izgradnje prve faze skladišta njegov kapacitet će biti 470 miliona kubnih metara gasa. Dnevno će moći da se uskladišti 3,7 miliona, a u periodu potrošnje biće moguće izvaditi šest milion kubika gasa", rekao je Bajatović.

Druga faza izgradnje skladišta, prema njegovim riječima, biće nastavljena po izradi strategije i zavisiće od dinamike izgradnje magistralnog gasovoda "Južni tok" i unutrašnjih potreba tržišta Srbije.

Izvršni direktor za skladišta i logistiku u "Gazpromu" Vladimir Konduhin rekao je da je Banatski Dvor strateško skladište za rusku kompaniju, koje će obezbijediti sigurno snabdijevanje Srbije i Balkana.

"Ako bude realizovan projekat ‘Južni tok’ i potrebe za skladišnim kapacitetima ‘Gazproma’ u Srbiji biće veće. Tražićemo potencijalna skladišta na trasi gasovoda, a imajući u vidu da ‘Banatski Dvor’ već postoji, trudićemo se da iskoristimo sve kapacitete ovog skladišta, a po potrebi izgradimo i druga", istakao je Konduhin.

Izvor Agencije