BANJALUKA – Narodna skupština Republike Srpske usvojila je večeras Nacrt zakona o garantnom fondu RS koji propisuje osnivanje fonda koji bi preduzetnicima trebalo da, dodatnim garancijama, olakša pristup kreditima i da smanji cijenu kapitala.

Narodna skupština RS usvojila je zaključak kojim se ovaj Nacrt zakona upućuje u javnu raspravu u trajanju od 30 dana, a za njeno provođenje zadužuje se Ministarstvo finansija RS.

        Ministar finansija RS Aleksandar Džombić rekao je u završnoj riječi da po skupštinskom poslovniku nema nikakvog ograničenja da se ovaj nacrt zakona razmatra na posebnoj sjednici parlamenta.

        Obrazlažući poslanicima ovaj zakonski akt, on je ponovio da garantni fond RS, putem svoje osnovne djelatnosti izdavanja garancija po komercijalnim zaduženjima preduzetnika ima za cilj preuzimanje dijela poslovnih rizika, a time i lakši pristup kreditnim sredstvima banaka i drugih finansijskih organizacija.

        Fond se osniva kao zatvoreno akcionarsko društvo čiji je osnivač RS sa sjedištem u Banjaluci, a osnovni kapital fonda iznosi 30 miliona maraka i obezbjeđuje ga Srpska u obliku novčanog uloga.

        Fond će izdavati sve oblike garancija fizičkim i pravnim licima i finansijskim institucijama sa sjedištem u Srpskoj i to preduzetniku najviše do tri odsto osnovnog kapitala fonda, a finansijskoj instituciji do 30 odsto garancijskog potencijala fonda.

        Fond neće moći izdavati garancije za finansiranje trgovačke i ugostiteljske djelatnosti, igara na sreću i finansijskog posredovanja, navodi se u obrazloženju ovog nacrta zakona.

Džombić je izjavio da je moguće očekivati da će garantni fond RS biti registrovan u aprilu.

“Vlada RS će nakon javne rasprave o Nacrtu zakona o garantnom fondu RS vrlo brzo ovaj zakon u formi prijedloga uputiti u skupštinsku proceduru i moguće je očekivati da garantni fond bude registrovan već u aprilu mjesecu”, rekao je danas Džombić novinarima u Banjaluci, u pauzi sjednice Narodne skupštine RS.

On je naveo da je garantni fond RS dodatna razvojna institucija koji se osniva u zemljama u tranziciji i razvijenim zemljama, kako bi se olakšalo privrednim subjektima koji posluju u njihovom prostoru da lakše dođu do kreditnih sredstava.

DŽombić je naveo da garantni fond RS putem svoje osnovne djelatnosti izdavanja garancija po komercijalnim zaduženjima preduzetnika ima za cilj preuzimanje dijela poslovnih rizika , a time i lakši pristup kreditnim sredstvima banaka i drugih finansijskih organizacija, što bi trebalo doprinijeti smanjenju cijene kapitala.

On je rekao da su prihvatljive sve primjedbe i sugestije narodnih poslanika na Nacrt zakona o garantnom fondu RS, kako bi se na kraju dobio što kvalitetniji tekst prijedloga zakona.

On je istakao da garantni fond RS, putem svoje osnovne djelatnosti izdavanja garancija po komercijalnim zaduženjima preduzetnika ima za cilj preuzimanje dijela poslovnih rizika, a time i lakši pristup kreditnim sredstvima banaka i drugih finansijskih organizacija što bi trebalo doprinijeti smanjenju cijene kapitala.

Džombić je rekao da se garantni fond RS osniva kao zatvoreno akcionarsko društvo čiji je osnivač RS sa sjedištem u Banjaluci, te da osnovni kapital fonda iznosi 30 miliona maraka i da ga obezbjeđuje Srpska u obliku novčanog uloga.

Fond će izdavati sve oblike garancija fizičkim i pravnim licima i finansijskim institucijama sa sjedištem u Srpskoj i to preduzetniku najviše do tri odsto osnovnog kapitala fonda, a finansijskoj instituciji do 30 odsto garancijskog potencijala fonda.

Fond neće moći izdavati garancije za finansiranje trgovačke i ugostiteljske djelatnosti, igara na sreću i finansijskog posredovanj, navodi se u obrazloženju ovog nacrta zakona.

Propisano je da reviziju finansijskih izvještaja Fonda vrši nezavisna revizorska kuća za čiji izbor je potrebna saglasnost Skupštine Fonda, odnosno Vlade.

Poslanik SNSD-a Uroš Gostić rekao je da se fond osniva radi podrške privredi RS i da ovaj zakon što prije treba da bude razmatran u formi prijedloga.

Poslanik DNS-a Spomenka Stevanović rekla je da klub poslanika ove stranke podržava donošenje ovog zakona koji ima za cilj podršku i pomoć privredi RS.

Nezavisni poslanik Vojislav Gligić rekao je da je ovo prvi slučaj, od kada postoji Narodna skupština RS, da parlament jedan nacrt zakona razmatra na posebnoj sjednici i dodao da će podržati ovaj nacrt zakona koji je od velikog značaja za razvoj malih i srednjih preduzeća u Srpskoj.

Mladen Kršić iz SDS-a smatra da je ovaj nacrt zakona predložen u političke i predizborne svrhe, a ne u stvarnoj želji vlasti da pomogne privredi RS.

Kršić smatra da je mali iznos predloženog osnovnog kapitala fonda i da bi on trebalo da bude pet puta veći ako Vlada RS stvarno želi da pomogne privredi Srpske.

Poslanik Socijalističke partije Budimir Aćimović pozdravio je donošenje ovog zakona koji, prema njegovom mišljenju, predstavlja pokušaj Vlade RS da se u teškom privrednom ambijentu nešto popravi.

Poslanik SNSD-a Zora Vidović smatra da će fond pomoći privrednicima RS, posebno fizičkim i pravnim licima.

Izvor Agencije