BANJALUKA – Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas Nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o rudarstvu, koji propisuje da svi vidovi eksploatacije mineralnih sirovina moraju biti predmet koncesionih ugovora.

Pomoćnik ministra industrije, energetike i razvoja RS Slavica Bogdanović ponovila je u završnoj riječi da su razlozi za izmjene i dopune važećeg zakona i u potrebi usaglašavanje sa Zakonom o koncesijama i Zakonom o geološkim istraživanjima.

Tomica Stojanović iz SDS-a smatra neprihvatljivim ovaj nacrt zakona, jer se njime nadležnost eksploatacije mineralnih sirovina prenosi sa opštinskog na republički nivo.

Dosadašnju odredba Zakona, pored dobrih strana koje su omugućavale opštinama i šumskim gazdinstvima da u jednostavnoj proceduri obezbijede dovoljne količine materijala za izgradnju i održavanje šumskih i lokalnih puteva, korisnici su zloupotrebljavali eksploatišući količine veće od dozvoljenih i izlazeći van granica odobrenog eksploatacionog polja”, navodi se u obrazloženju Nacrta.

Nacrt predviđa i strože uslovi za subjekte koji se bavi eksploatacijom mineralnih sirovina, izradom rudarskih projekata i izvođenjem drugih rudarskih radova, gdje se, između ostalog, propisuje obaveza zapošljavanja najmanje jednog inženjera na nedodređeno vrijeme sa punim radnim vremenom.

Time bi trebalo da bude izbjegnuta dosadašnja praksa da jedan inženjer, koji ima ugovor na neodređeno vrijeme u nekoj firmi, uz saglasnost poslodavca, u jednoj ili više drugih sličnih preduzeća sklapa ugovore o dopunskom radu, a ustvari radi samo fiktivno.

Poslanici su usvojili i Nacrt zakona o izmjeni i dopunama Zakona o naknadama za korišćenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije koji ima za cilj uspostavljanje mehanizma kontrole utroška tih sredstava.

Pomoćnik ministra industrije, energetike i razvoja RS Slavica Bogdanović podsjetila je da je mjerama Vlade RS a ublažavanje negativnih efekata svjetske ekonomske krize na RS predviđeno da Vlada bude upoznata sa namjenom korišćenja tih sredstava, te da u tom smislu daje prethodnu saglasnost na program korišćenja sredstava uplaćenih po osnovu naknada.

„Sve to u cilju izbjegavanja nenamjenskog trošenja ovih sredstava, čega je u dosadašnjoj praksi bilo“, rekla je Bogdanović poslanicima.

Ovim nacrtom propisuje se obaveza lokalnih zajednica da Ministarstvu finansija dostave program korištenja sredstava od naknada za korišćenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije, kao i obaveza Ministarstva finansija da vrši kontrolu namjenskog korišćenja tih sredstava.

Bogdanović je navela da u RS 12 opština dobija ovu vrstu naknada.

Poslanik SDS-a Slobodan Prtilo rekao je da jeste potrebno da Vlada kontroliše utrošak ovih sredstava, da projekti budu ciljni i da se kažnjava bahatost ljudi na čelu lokalnih zajednica koji zloupotrebljavju odnosno sredstva troše nenamjenski.

„Potrebno je izbjeći i moguću zamku da se oduzmu ta sredstva opštinama koje iz nekih razloga ne ponude odgovarajuće programe, pa im se sredstva nagomilaju, pa se dođe do zaključka da nisu u stanju da kvalitetno utroše novac“, kazao je Prtilo.

Narodna skupština RS usvojila je i budžet Regulatorne komisije za energetiku RS za 2010. godinu u ukupnom iznosu od 2.296.400 KM, što predstavlja povećanje za 15 odsto u odnosu na prošlogodišnji budžet.

Predsjednik Regulatorne komisije za energetiku RS Milenko Čokorilo rekao je poslanicima da su planirani prihodi od regulatornih naknada od licenciranih preduzeća za proizvodnju, distribuciju i trgovinu električnom energijom, gasom, naftom i naftnim derivatima.

Čokorilo je naveo da će na osnovu usvojenog budžeta za 2010. godinu, Regulatorna komisija donijeti odluku o regulatornoj naknadi za ovu godinu, kojom će alocirati troškove naknade po korisnicima dozvola za obavljanje elektroenergetske, gasne i naftne djelatnosti.

Poslanik SDS-a Lazo Marić i nezavisni poslanik Vojislav Gligić iznijeli su zamjerku što budžet Regulatorne komisije za energetiku RS nije razmatran na početku godine, već u februaru s obzirom da će njegova primjena nakon usvajanja početi tek u martu.

Izvor Agencije