BANJALUKA – Ukupan javni dug Republike Srpske na kraju prošle godine iznosio je 3,2 milijarde maraka, od čega se na spoljni dug odnosi 1,8 milijardi, a na unutrašnji 1,4 milijardi maraka.

Potvrdio je to sekretar Ministarstva finansija RS Slavoljub Stojanović i dodao da procenat unutrašnjeg duga RS i bruto društvenog proizvoda (BDP) za 2009. godinu iznosi 38,78 odsto.

– Posmatrajući integralno stepen ukupne zaduženosti Republike Srpske, odnosno spoljni i unutrašnji dug zajedno, procenat odnosa ukupnog duga RS i BDP za 2009. godinu iznosi 38,78 odsto, što je ispod navedene gornje granice zaduženosti – kazao je Stojanović.

On je objasnio da se za utvrđivanje visine zaduženosti zemlje koristi kriterijum zaduženosti iz ugovora postignutog u Mastrihtu 1999. godine.

– Ovim ugovorom određena je gornja granica od 60 odsto ukupnog duga u odnosu na BDP – rekao je Stojanović.

Prema njegovim riječima, spoljni i unutrašnji dug RS redovno se servisiraju, za šta je prošle godine ukupno izdvojeno 1,4 milijardi maraka.

– Od tog iznosa na servis spoljnog duga odnosi se 91 milion maraka, a na servis unutrašnjeg duga 54 miliona maraka – naglasio je Stojanović.

Za servisiranje javnog duga u ovoj godini, kažu u Ministarstvu finansija, planirano je oko dvije milijarde maraka, pri čemu se na servis spoljnog duga odnosi 1,3 milijardi, a za unutrašnji 77 miliona maraka.

Predsjednik Sekcije za makroekonomiju u Udruženju ekonomista SNjOT Stevo Pucar kaže da je Republika Srpska, s obzirom na stanje javnog duga, umjereno zadužena zemlja.

– Kada pogledamo prosjeke drugih zemalja, vidimo da u njima postoji mnogo veći procenat zaduženosti, tako da je dug RS relativno nizak i nemamo problema kada je u pitanju njegovo servisiranje – rekao je Pucar.

Region

Javni dug Srbije je na kraju januara iznosio je 10,07 milijardi evra, što čini 30,5 odsto bruto društvenog proizvoda, dok je javni dug Hrvatske dostigao je 156,6 milijardi kuna ili 47,4 odsto BDP-a.

Izvor Glas Srpske