BANJALUKA – U Republici Srpskoj ostvaren je vidan napredak u pogledu unapređenja poslovnog okruženja, ali postoje velike mogućnosti i za još reformi, rekla je šefica Regionalne kancelarije Međunarodne finansijske grupacije (IFC), članice Svjetske banke, Margo Tomas, u Banjaluci.

U oproštajnoj posjeti RS, Tomasova, koja krajem marta odlazi iz BiH na drugu funkciju, u Vašington, istakla je da RS i dalje mora raditi na smanjenju troškova poslovanja, jer su potencijalni ulagači pod velikim pritiskom da nađu povoljno mjesto gdje mogu ostvarivati profit.

– Privilegija mi je bila raditi u BiH, posebno u RS, na stvaranju povoljnog ambijenta za poslovanje. RS je pokazala odlučnost u radu na reformama i očekujem da će to i nastaviti, kako bi se ekonomska situacija poboljšala. U Srpskoj su ostvarene milionske uštede na troškovima za početak poslovanja, zahvaljujući pojednostavljenim procedurama, pa se nadam da će firme sada imati više kapitala za ulaganje – rekla je Tomasova nakon sastanka s potpredsjednicom Vlade RS i ministarkom za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS, Jasnom Brkić.

Brkićeva je podsjetila da su "Giljotinom propisa" ostvarene direktne uštede u troškovima za privredne subjekte, od preko 3,2 miliona maraka, te indirektne uštede od oko 20 miliona maraka, na godišnjem nivou.

– Vlada RS od 2006. godine sarađuje s IFC na projektu koji je usmjeren na poboljšanje poslovnog ambijenata. To je i naše buduće opredjeljenje, a da bi privukli investitore važne su i druge pretpostavke, infrastrukturne, uredno snadbijevanje energentima, savremeni putevi i pruge, ali i politička strabilnost – kazala je Brkićeva.

Izvor Agencije