ŠAMAC – Fabrika metalnih konstrukcija “Bader” u Šamcu počela je s radom prije pet godina i već u startu vlasniku iz Njemačke, Bernardu Šnajderu, bilo je jasno da je ulaganje kapitala u Republiku Srpsku dobar potez.

Brojni proizvodi od metalnih konstrukcija, koje proizvode u šamačkoj fabrici, prodaju se širom svijeta, a najviše u Njemačkoj, Kanadi, Rusiji, Africi, Urugvaju, Švedskoj i Italiji. Iako je ekonomska kriza pokosila mnoga preduzeća potražnja “Baderovih” proizvoda i dalje je aktuelna i posla za 48 radnika ima dovoljno, tvrdi tehnički direktor u “Baderu”, Branko Maksimović.

– Do polovine prošle godine kao preduzeće koje je u potpunosti orijentisano na izvoz imali smo dosta posla, međutim, situacija se promijenila. “Bader”, poput mnogih drugih kompanija, osjeća ekonomsku krizu, jer je proizvodnja smanjena za oko 50 odsto. Moram istaći da stanje u našoj firmi nije teško kao kod drugih i, uprkos svemu, ne namjeravamo smanjiti broj radnika – kaže Maksimović. On navodi da je rukovodstvo “Badera” puno optimizma i da će nastaviti sa ulaganjem u opštini Šamac. S obzirom na odličnu saradnju s lokalnom zajednicom postignuti su dogovori koji idu u prilog i ovoj opštini i vlasnicima ove njemačko-srpske firme.

– Od opštine Šamac dobili smo zemljšte na kojem planiramo ove godine izgraditi modernu halu veličine 2.400 kvadratnih metara – kaže Maksimović. Osim ove investicije “Bader” se može pohvaliti još jednom koja će biti realizovana za oko dva mjeseca. U pitanju je kupovina mašine plazma CC koja košta 560.000 maraka. Prema Maksimovićevim riječima, ovu mašinu ne posjeduje gotovo niko na teritoriji bivše Jugoslavije, a služi za sječenje, bušenje rupa i kompletnu pripremu za varenje. Plazma je višestruko korisna, jer ubrzava posao i znatno smanjuje troškove rada.

Metalne konstrukcije, silosi, platforme, separatori i elevatori samo su dio proizvodnog programa šamačkog “Badera” koji je cijenjen u cijelom svijetu zbog čega će i u budućnosti poslovati dobro, uprkos recesiji.

Modernizovanje proizvodnih pogona i osposobljavanje kadrova jesu prioriteti ove firme koja je u Njemačkoj osnovana 1921. godine. U posjeti toj zemlji, na poziv vlasnika “Badera” Bernarda Šnajdera, prošle godine boravio je načelnik Šamca, Savo Minić, i tom prilikom izražena je želja da se saradnja između njemačke kompanije i opštine Šamac poboljša.

Izvor Agencije