SARAJEVO – U Sarajevu je danas potpisan Sporazum o kreditu i finansiranju prve vjetroelektrane “Mesihovina” u blizini Tomislavgrada, snage 44 megavata, za koju će njemačka razvojna banka KfW obezbijediti 71 milion evra kredita, milion evra granta, a oko tri miliona evra obezbijediće “Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne”.

Sporazum su potpisali ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić, prvi potpredsjednik KfW-a za Aziju i istočnu Evropu Uve Ols, federalni ministar finansija Vjekoslav Bevanda i generalni direktor "Elektroprivrede HZHB" Matan Žarić.

Projektom izgradnje vjetroelektrane, koja bi trebala da bude završena do kraja 2012. godine, planirane su 22 vjetrenjače pojedinačnog proizvodnog kapaciteta od dva megavata i uz prosječnu brzinu vjetra od šest metara u sekundi, očekuje se godišnja proizvodnja od 115 gigavata na čas.

“Obnovljiva energija, koju smo obvezni da proizvodimo strateški je proizvod i jedan od najboljih načina ulaganja u razvoj BiH”, istakao je Vrankić i dodao da su uslovi kredita izuzetno povoljni, pogotovo “jer se plasiraju u proizvodnju, a izgrađena vjetroelektrana će otplatiti sama sebe vrlo brzo”.

Ols je istakao značaj iskorištavanja velikog potencijala obnovljivih izvora energije u BiH i naglasio da Evropa treba zelenu energiju, a da je BiH može isporučiti.

“Energija vjetra i vode ne samo da nudi nove mogućnosti u smislu zapošljavanja i povećanja prihoda, već može doprinijeti i potrebnom smanjenju tekućih računskih deficita”, rekao je Ols.

Prema izvještaju KfW-a, u protekle tri godine za projekte obnovljive energije u BiH dodijeljeno je više od 200 miliona evra, a nova sredstva se mogu očekivati i u ovoj godini.

Uskoro bi se trebalo osnovati posebno državno tijelo u skladu sa okvirnom konvencijom UN-a, u suprotnom bi bili izgubljeni značajni prihodi, s obzirom da izbjegnute emisije ugljendioksida iz ovih projekata predstavljaju značajan izvor dodatnih prihoda.

Procjenjuje se da bi vjetroelektrana “Mesihovina” doprinijela smanjenju emisije 100.000 tona ugljen-dioksida godišnje.

Izvor Agencije