SARAJEVO – Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević potvrdio je danas u Budimpešti spremnost BiH da odlučno odgovori izazovima na planu obezbjeđivanja sigurnog snabdijevanja energijom u regionu u njenim najznačajnijim sektorima kao što su elektroenergija, gas i nafta.

Obraćajući se učesnicima ”Energetskog bezbjednosnog samita zemalja Višegradske grupe”, on je u ime BiH izrazio podršku procesu jačanja regionalne saradnje u energetskom sektoru i bezbjednog snabdijevanja energijom – saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

”Kada je u pitanju elektroenergetski sektor, želim da istaknem da se u BiH proizvodnja i snabdijevanje vrše iz domaćih hidroenegretskih i termoenergetskih proizvodnih kapaciteta, pri čemu postojeći proizvodni kapaciteti obezbjeđuju dovoljnu količinu energije za domaće tržište, dok se dio plasira na tržište u regionu” – naglasio je Zirojević.

Prema njegovim riječima, i pored zadovoljavajućeg trenutnog stanja, u BiH se veoma intenzivno radi na pripremi i realizaciji projekata izgradnje novih proizvodnih objekata, s ciljem boljeg iskorištenja domaćih hidroenergetskih potencijala, čija trenutna iskorištenost iznosi svega 40 odsto.

Govoreći o stanju u gasnom sektoru, on je konstatovao da je situacija na tom polju nešto drugačija, s obzirom da je BiH potpuno uvozno orijentisana.

”Infrastruktura za transport i distribuciju prirodnog gasa razvijena je samo na dijelu teritorije BiH, tako da je ovaj energent dostupan samo ograničenom broju potrošača” – konstatovao je Zirojević.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH istakao je da je naftno tržište u BiH potpuno liberalizovano i da na njemu posluje više stranih kompanija.

”Međutim, najznačajnije je to što je nakon uspješne privatizacije ponovo pokrenuta prerada sirove nafte u Rafineriji nafte u Brodu, kao jedinoj rafineriji u BiH” – ocijenio je Zirojević i najavio da će BiH u narednom periodu posvetiti pažnju uspostavljanju sistema za obezbjeđenje obaveznih zaliha naftnih goriva, u skladu sa evropskim zakonodavstvom i evropskom praksom.

On smatra da se povećanje bezbjednosti snabdijevanja energijom, kao kompleksnog i zahtjevnog regionalnog procesa, može ostvariti putem povećanja dostupnosti izvora energije, izgradnje novih kapaciteta i jačeg povezivanja susjednih sistema.

”Osim ovih, smatram da postoji još jedan veoma bitan resurs kojim se može napraviti značajan pomak u povećanju energetske bezbjednosti – a to je unaprijeđenje načina korištenja, odnosno upravljanja, postojećim kapacitetima mreža za prenos energije” – poručio je Zirojević

On je pozvao učesnike samita u Budimpešti da pokažu političku volju i opredijeljenost da se pojedinačna tržišta energije urede na istim principima i međusobno uvežu, kao i da se pokaže interes za saradnju između institucija, ali i kompanija koje posluju u energetskom sektoru.

”BiH je kao punopravni član Energetske zajednice prepoznala svoj interes i prihvatila je da će u potpunosti primijeniti moderno evropsko zakonodavstvo u oblasti energije i time, između ostalog, doprinijeti većoj sopstvenoj energetskoj bezbjednosti, ali i bezbjednosti regiona” – naglasio je Zirojević.

On je zaključio da, u tom smislu, smatra da se zajedničkom, regionalnom saradnjom može doći i do prijeko potrebnih investicija u ovom sektoru, jer energetski sektor u vrijeme ekonomske krize može generisati prihod i profit, i doprinijeti oporavku privreda.

Izvor Agencije