SARAJEVO – Proizvodnja i plasman proizvoda u metalskom i elektrosektoru u BiH rastu, ali će tek 2011. godine biti dostignut nivo iz 2008. godine, rekao je danas u Sarajevu sekretar Asocijacije metalskog i elektrosektora industrije Spoljnotrgovinske komore BiH Midhat Čehajić.

Čehajić je naglasio na sjednici Odbora Asocijacije da je globalna kriza naročito pogodila metalsku industriju koja je izvozno orijentisana, ali da su firme u tom sektoru ipak uspjele da se održe, te da sada pokušavaju da krenu pozitivnim smjerom.

Članovi Odbora su istakli da je najveća perspektiva ovog sektora u regionalnom povezivanju i kooperaciji i saglasili se da bude uspostavljena tješnja saradnja sa istim asocijacijama u privrednim komorama Srbije i Hrvatske.

Govoreći o toj saradnji, Čehajić je rekao da ova inicijativa postoji već niz godina, te da moraju sagledati koji su im zajednički elementi, kako bi skupa djelovali prema trećim tržištima.

Prema njegovim riječima, automobilski sektor je ušao u ovu asocijaciju i djelovaće u onim segmentima gdje je to potrebno da bi se stvorio državni ambijent za bolji plasman.

“Automobilski sektor ima svoj klaster i to je prvi klaster u BiH, formiran 2004. godine, ali je trenutno u stanju mirovanja zbog toga što je finansiranje tog klastera vršila Njemačka organizacija za tehničku saradnju – GTZ koja se povukla iz projekta pa sada očekujemo da BiH preuzme brigu o njemu”, rekao je Čehajić.

On je naveo da članice klaster finansiraju do 40 odsto, a u svim zemljama preostali dio finansira država, te da ta sredstva imaju opravdanje, jer se vraćaju kroz rad klastera.

“Postoji mogućnost da se on `prisloni` i nekoj većoj firmi, jer treba infrastruktura. Mislim da ćemo u naredni mjesec dana donijeti takvu odluku”, istakao je Čehajić.

Izvor Agencije