BANJALUKA – Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Slobodan Puhalac rekao je da Startegija razvoja energetike RS do 2030. godine predstavlja temelj i obavezu i da će, nakon stručnih javnih rasprava, sa ovim dokumentom biti upoznata i Vlada RS, a maju bi trebalo da se nađe na sjednici Narodne skupštine RS.

Puhalac je, nakon prezentacije Strategije, rekao novinarima u Banjaluci da je namjera Vlade RS bila da koristeći stručne mogućnosti Energetskog instituta “Hrvoje Požar” iz Zagreba iskoriste i njihovo iskustvo u radu, prije svega poštivanju normi i utvrđenih obaveza prema Energetskoj zajednici jugoistočne Evrope, evropskim direktivama i svemu što obavezuje RS i BiH na putu u članstvo u EU.

On je dodao da je ovaj institut u svom stručnom opredjeljenju polazio od ustavne određenosti i nadležnosti entiteta u oblasti energetike.

“Činjenica je da nemamo dovoljno akumulacije da gradimo nove objekte i da je opredjeljenje kroz Strategiju da ćemo zadržati dobar dio postojećih objekata u sadašnjem sistemu vlasništva na kome će imati direktan uticaj Vlada i organi RS. Sve drugo što budemo utvrdili da može biti predmet interesovanja investitora biće otvoreno za različite oblike partnerstva”, poručio je Puhalac.

On je dodao da je Vlada RS svjesna da nove objekte ne može graditi bez tuđe akumulacije, te će u tom smislu poslužiti i ova Startegija.

“Imamo najnižu cijenu električne energije u okruženju koja je za nas prevashodno jedna socijalna kategorija u ovom trenutku, ali vrijeme oslobađanja od te obaveze će doći. Obnovljivih izvora koji su skuplji u izgradnji i eksploataciji neće biti bez subvencija, onda kada pronađemo načina i mogućnosti pravićemo ravnotežu između onoga što budemo mogli realizovati u vezi sa obnovljivim izvorima i onoga što nam obezbjeđuje cijena kao izvor akumulacije”, pojasnio je Puhalac.

Direktor Energetskog instituta “Hrvoje Požar” iz Zagreba Goran Granić istakao je da je ova Strategija određena prema evropskoj budućnosti ovog prostora i sa namjerom da se u zakonodavstvo RS uključi evrsko pravno nasljeđe i politike koje će se utvrđivati na nivou EU.

“Energija i energetika su realni biznis i to je ključno određenje za koje će se morati i Vlada i Narodna skupština RS opredijeliti, jer nije moguće voditi energetsku politiku i očekivati ulaganja ako energija ne bude imala svoju realnu cijenu što podrazumijeva da će se paralelno s tim morati izgraditi i vrlo efikasan sistem socijalne pomoći onima koji tu energiju ne mogu platiti”, naglasio je Granić.

Prema njegovim riječima, ovaj dokument vidi uključenost RS u sve energetske tokove i uključenost sa susjednim zemljama, da bi to bio jedan standardni energetski sektor kakav će biti izgrađivan u EU.

On je dodao da je važno pitanje i kako smanjiti potrošnju, te da bi trebalo donijeti zakon o obnovljivim izvorima.

Startegija razvoja energetike RS do 2030. godine planira i da vrijednost investicija u energetskom sektoru RS u periodu od 2010. do 2030. godine iznosi oko 11,5 milijardi KM, da RS s obzirom da ne raspolaže vlastitom akumulacijom kapitala takvog nivoa ta sredstva traži na tržištu kapitala.

Izvor Agencije