SARAJEVO – Izvoz bezalkoholnih pića BiH prošle godine iznosio je oko 18,6 miliona KM ili 53,7 odsto više nego 2008. godine, rekla je danas u Sarajevu sekretar Grupacije bezalkohonih pića Spoljnotrgovinske komore Bih Selma Bašagić.

Bašagićeva je rekla uoči održavanja sjednice Skupštine Grupacije da je u BiH prošle godine uvezeno bezalkoholnih pića u vrijednosti od oko 135 miliona KM ili devet odsto manje nego 2008. godine.

Prema njenim riječima, pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 13,8 odsto, a 2008. godine 8,2 odsto, što je ohrabrujuće, mada još uvijek neopravdano, imajući u vidu brojne kapacitete kvalitetne proizvodnje svih vrsta bezalkoholnih pića na domaćem tržištu.

Bašagićeva je istakla da je najviše izvezeno osvježavajućih bezalkoholnih pića sa dodatkom šećera – 87,7 odsto, vode bez dodatka šećera 15,3 odsto i voćnih sokova tri odsto.

“Regionalno posmatrano, najviše bezalkoholnih pića se izvozilo u Hrvatsku, Srbiju, Sloveniju, Crnu Goru, SAD”, rekla je Bašagićeva novinarima.

Ona je navela da se prošle godine najviše uvozilo mineralna i gazirana voda sa dodatkom šećera – 81,5 odsto, mineralna voda bez dodatka šećera 13,2 odsto i voćni sokovi 5,3 odsto, te da se najviše uvozilo iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Češke i Crne Gore.

“Na inicijativu Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, napravićemo bilans proizvodnje i potrošnje bezalkoholnih pića, da ukažemo Ministarstvu koji su to sve kapaciteti sa kojima raspolažu naši proizvođači, koliko se proizvodi, koliko se uvozi, da bi se vidjelo koliko je realno da imamo toliki debalans”, istakla je Bašagićeva.

Na današnjem sastanku Grupacije razmatraće se izvještaj o radu za prošlu godinu, program rada u ovoj godini, kao i neke aktivnosti, koje su pokrenute oko vodnih koncesionih naknada, jer su stigli odgovori nadležnih ministarstava, sa kojim će biti upoznate članice Grupacije.

Izvor Agencije