BANJALUKA – Vlada Republike Srpske danas je po hitnom postupku utvrdila Prijedlog zakona o dopuni Zakona o privatizaciji državnog kapitala u preduzećima.

U saopštenju iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću navodi se da u RS postoji određeni broj neprivatizovanih preduzeća sa većinskim ili manjinskim procentom državnog kapitala, na čijoj imovini postoje ranije stečena prava pravnog lica čije je sjedište na teritoriji neke od bivših jugoslovenskih republika i koje se priznaje po Sporazumu o sukcesiji.

“Donošenjem ovog zakona stvorile bi se pravne pretpostavke da u takvim slučajevima Vlada RS može da provede djelimičnu privatizaciju ili je ne provodi, u namjeri da prenosom prava svojine nad akcijama državnog kapitala kompenzuje ranije stečeno pravo pravnog subjekta iz neke od bivših jugoslovenskih republika”, navodi se u saopštenju.

Na sjednici je utvrđen i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o zaštiti životne sredine, po hitnom postupku, kojim je produžen rok za pribavljanje ekološke dozvole za postojeća postrojenja do 31. decembra 2011. godine, a koji je istekao 31. decembra 2009. godine.

U saopštenju se pojašnjava da je rok za pribavljanje ekološke dozvole istekao, a od stupanja na snagu ovog zakona do danas značajan broj postojećih postrojenja nije pribavilo ekološku dozvolu, te da se stvorila potreba da se rok produži.

Vlada RS usvojila je i prijedlog posebnog privatizacionog programa za AD “Veterinarsko stočarski centar” Banjaluka, koji će biti dostavljen Narodnoj skupštini RS radi davanja saglasnosti.

Ovim programom je predviđeno da se 54,54 odsto državnog kapitala ovog preduzeća ponudi na prodaju putem tendera.

Izvor Agencije