RIM – Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Slobodan Puhalac izjavio je danas da su u Srpskoj već u toku određene aktivnosti vezane za zajedničke hidroenergetske projekte sa Srbijom i Italijom.

“Dostignut je određeni stepen aktivnosti i postupaka, koji su već u toku i koji će biti pred nama da bi se ovi projekti realizovali, kao što je to uradila i Srbija verifikacijom ovih aktivnosti na vladi i na parlamentu”, rekao je Puhalac tokom radne posjete Gorici u Italiji.

Puhalac i ministar industrije i energetike Srbije Petar Škundrić razgovarali su danas sa ministrom spoljnih poslova Italije Frankom Fratinijem o korištenju hidroenergetskih potencijala rijeke Ibar u Srbiji, kao i potencijala Drine u srednjem toku zajedno sa RS.

RS slijedi sve ono što je Srbija, kao prethodnica u ovim aktivnostima već učinila u vezi sa projektima korištenja hidroenergetskih potencijala i odnosa sa Italijom, naveo je Puhalac.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS boravi u Gorici u Italiji na dvodnevnom međunarodnom forumu, koji se održava pod nazivom “Scenariji razvoja jadransko-balkanske regije”, u organizaciji italijanske regije Friuli Venecija Đulija, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Prvi dan ovog međunarodnog skupa posvećen je otvaranju foruma, tematskim okruglim stolovima i diskusijama na temu energetike i transporta, dok su drugog dana foruma planirane tematske diskusije o finansijskom sektoru i sektoru osiguranja, dodaje se u saopštenju.

Premijer RS Milorad Dodik prije dvije nedjelje sastao se u Rimu sa italijanskim premijerom Silviom Berluskonijem i ministrom inostranih poslova te zemlje Frankom Fratinijem.

Dodik je rekao da je postignut dogovor o zajedničkoj izgradnji tri hidroelektrane na Drini, ističući da bi Italijani u taj poduhvat uložili oko 650 miliona evra.

Izvor Agencije