BANJALUKA – Sektor rudarstva u Republici Srpskoj u januaru ove godine ostvario je rast proizvodnje od 33,9 odsto u odnosu na isti period u 2009. godini, rekao je pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva RS Borislav Adamović.

Proizvodnja uglja u rudnicima "Gacko" i "Ugljevik", dodaje Adamović, u januaru ove godine iznosila je 72 odsto od plana proizvodnje, odnosno 82 odsto u odnosu na isti mjesec lani.

– Proizvodnja otkrivke u tom periodu iznosila je 54 odsto od planiranog – istakao je Adamović.

On je kazao da je, zbog rasta proizvodnje ruda metala, povećan i broj zaposlenih u sektoru rudarstva.

– Primanja zaposlenih u rudnicima na početku ove godine veća su za 17,3 odsto od prosjeka primanja zaposlenih u Srpskoj – rekao je Adamović.

U toku ove godine, dodaje, u planu je da se na površinskom kopu "Gračanica" u Gacku otkopa 2.159.450 tona uglja i 7.882.500 otkrivke, čime bi bila okončana eksploatacija u ovom kopu.

– U rudniku uglja u Ugljeviku planirano je da se za potrebe TE "Ugljevik" otkopa 1.479.220 tona uglja i 7.500.000 metara kubnih jalovine, a plan investicija u 2010. godini u rudniku "Ugljevik" iznosi 16 miliona maraka – naglasio je Adamović.

U rudniku "Stanari", ističe, planom za 2010. godinu predviđeno je da se otkopa 650.000 tona uglja i 4.200.000 metara kubnih otkrivke, a poslije izgradnje TE "Stanari" i njenog puštanja u rad planirano je da se eksploatiše oko tri miliona tona uglja godišnje.

Ekonomska kriza

U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS kažu da je zbog posljedica ekonomske krize tokom prošle godine došlo do drastičnog pada u proizvodnji ruda metala, a u rudnicima u Srpskoj gdje se eksploatiše boksit, olovo, cink i željezne rude radne aktivnosti bile su svedene na zakonski minimum ili na pripremne radove.

Izvor Agencije