BANJALUKA – Kompanije sa službenog tržišta Banjalučke berze prošle godine su generalno za skoro trećinu pogoršale svoje poslovne rezultate u odnosu na prethodnu godinu.

Nerevidirani finansijski izvještaji 38 velikih akcionarska društva u RS pokazuju da je njihov zbirni pozitivan rezultat u minuloj godini iznosio 101 milion KM, što je za 31 odsto slabije u odnosu na 2008. godinu.

Analiza ne obuhvata Fabriku glinice "Birač" iz Zvornika i "Unis – fabriku cijevi" iz Dervente, koje još nisu objavile finansijske izvještaje za 2009. godinu, što bi, prema procjenama, moglo dodatno pogoršati zbirni bilans.

Ekonomski analitičari objavljene podatke ocjenjuju očekivanim u svjetlu svjetske ekonomske krize, koja je prošle godine žestoko protresla privredu RS, koja i bez spoljnih turbulencija kuburi sa mnoštvom problema.

"Već su polugodišnji bilansi preduzeća u 2009. nagovještavali pogoršanje privredne slike do kraja godine, što se, vidimo, i ostvarilo. Evidentno je da su profitabilna preduzeća lani mahom smanjila dobit, ona koja su poslovala na granici rentabilnosti prešla su u zonu gubitka, dok su gubitaši još više povećali svoje minuse", kazao je Goran Račić, predsjednik Skupštine Udruženja ekonomista RS – SWOT.

Broj profitabilnih kompanija, koji je tokom prošle godine smanjen sa 31 na 27, ostvario je ukupni pad neto dobiti za osam odsto, na 167 miliona KM. "Telekom Srpske" ostao je ubjedljivo najprofitabilnija kompanija u RS, iako je njegova godišnja zarada smanjena sa 119,2 na 102,6 miliona KM, odnosno za 14 odsto. Na drugom mjestu, uprkos smanjenju dobiti za čak 48 odsto, ostalo je banjalučko građevinsko preduzeće "Krajina" sa 14,2 miliona KM. Slijede tri akcionarska društva koja su snažno povećala profitabilnost – Nova banka Banjaluka sa 11 miliona KM (rast za 194 odsto), Hidroelektrane na Trebišnjici sa 10,9 miliona KM (napredak za 457 odsto) i Hidroelektrane na Drini sa 7,35 miliona (rast za 651 odsto).

Gubitaške kompanije, kojih je ranije bilo sedam, a prošle godine 11, produbile su u 2009. finansijski minus za čak 83 odsto na 66 miliona KM. Najveću dubiozu imale su "Željeznice RS", čiji je gubitak porastao za 48 odsto na 26,5 miliona KM, te "Banjalučka pivara", čiji je lanjski gubitak, uprkos smanjenju od 34 odsto, iznosio impozantnih 8,6 miliona KM. Slijede "Jelšingrad Livar" Banjaluka sa gubitkom od 5,2 miliona i gradiški "Metal" sa pet miliona KM.

Poseban segment predstavljaju preduzeća koja su 2008. godine poslovala profitabilno, da bi lani otišla u "crvenu" zonu. Među novopečenim gubitašima izdvajaju se banjalučka "Toplana", koja je nakon dobiti od 270.000 zapala u minus od 3,2 miliona KM, Rafinerija ulja Modriča, koja je profit od 800.000 KM zamijenila gubitkom od tri miliona KM, te "Elektrodistribucija" Pale, koja je od dobiti od 140.000 KM zapala u minus od oko tri miliona KM.

Pero Dugić, generalni direktor Rafinerije ulja Modriča, finansijski pad tog preduzeća u 2009. obrazlaže uticajem globalne recesije na prodaju, te povećanim troškovima amortizacije.

"Ekonomska kriza uticala je na smanjenje cijena motornih ulja i maziva na tržištu, dok smo, sa druge strane, radi opstanka na tenderima morali povećavati rabate. Uprkos svim problemima, fizički obim realizacije smo prošle godine smanjili tek za 1,5 odsto, što je mnogo blaže od zabilježenog pada prodaje maziva na svjetskom nivou, koji je iznosio 17 odsto", istakao je Dugić.

Na povećanje rashoda Rafinerije ulja, prema njegovim riječima, uticao je godišnji rast troškova amortizacije za 3,5 miliona KM, te ulaganja u remont pogona za proizvodnju baznih ulja.

Spor oporavak najvažnijih sektora

Prognozirajući kretanja u privredi RS u ovoj godini, ekonomisti procjenjuju da će njen oporavak teći sporo, pogotovo u nekim važnim sektorima.

"Metalski i građevinski sektor neće se tako brzo oporaviti, što je posebno loše s obzirom na to da oni značajno učestvuju u kreiranju bruto društvenog proizvoda RS", naglasio je Goran Račić, predsjednik Skupštine Udruženja ekonomista RS – SWOT.

Izvor Nezavisne novine