BEČ – Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske (RS) Jasna Brkić ocijenila je kao uspješno predstavljanje razvojnih projekata iz oblasti infrastrukture i energetike RS na Bečkom ekonomskom forumu, jer su investitori iz Austrije pokazali interes za poslovna ulaganja u BiH.

Brkićeva je rekla da su vrlo dobro prihvaćeni infrastrukturni projekti, posebno jučerašnja prezentacija ministra saobraćaja i veza RS Nedeljka Čubrilovića, koja se odnosi na izgradnju mreže auto-puteva, i naročito, na koncesioni ugovor sa austrijskom firmom “Strabag”.

“Ova prezentacija pobudila je interes i želju da se i neke druge kompanije, eventualno uključe u projekte, bilo da je riječ o modernizaciji željeznica RS ili avio-saobraćaja”,izjavila je Brkićeva.

Ona je istakla da veliki interes vlada i za energetske objekte – hidrocentrale, termoelektrane, pa i korištenje energije vjetra.

“Vjerujem da će nakon ovih bečkih razgovora biti novih investicija iz Austrije”, naglasila je Brkićeva i dodala da su danas takođe izlagali i neki od investitora iz Austrije, koji su iznijeli pozitivna iskustva o poslovanju u BiH, kao i namjeru da poslovnu saradnju nastave i u narednom periodu.

Brkićeva je navela da su danas, drugog dana Bečkog ekonomskog foruma, ona i premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović govorili o klimi za investiranje u najznačajnije razvojne projekte u BiH, kao i planovima o aktivnostima usmjerenim ka poboljšanju poslovnog ambijenta i mogućnostima za proširenje saradnje sa Austrijom i drugim zemljama regiona, članicama ovog foruma.

“Juče su predstavnici Ministarstva saobraćaja i veza RS i `Elektroprivrede RS` predstavili najznačajnije projekte Srpske iz oblasti ifrastrukture, posebno putne infrastrukture i razvoja energetike, hidroenergetskih i termoenergetskih objekata”, podsjetila je Brkićeva.

Ona je istakla da je Austrija zemlja koja je ubjedljivo najviše investirala u BiH, dodavši da, sudeći prema reagovanjima na jučerašnjem i današnjem zasjedanju, taj interes i dalje postoji.

“Vjerujem da će se saradnja sa Austrijom i dalje razvijati u dobrom smjeru”, naglasila je Brkićeva.

Izvor Agencije