BANJALUKA – Osiguravajuća društva u RS na početku ove godine bilježe kumulativni pad obračunate premije koji, smatraju u toj industriji, ukazuje da bi 2010. mogla biti i teža od ionako loše prošle poslovne godine.

Osiguravajuće kuće u RS su, prema podacima regulatorne agencije, u januaru ove godine obračunale premiju u ukupnom iznosu od oko 6,7 miliona KM, što je za 5,1 odsto manje u odnosu na isti mjesec 2009.

Najizraženija stopa pada bilježi se u segmentu osiguranja imovine, tačnije požara i prirodnih sila gdje je premija smanjena za 23,7 odsto, te ostalih šteta na imovini (provalne krađe, lomovi stakala i mašina) za 23,2 odsto.

U banjalučkom "Mikrofin osiguranju" kažu da je to posljedica kalkulacije preduzeća koja sve češće prekidaju ili otežu s produžecima polisa neobaveznih osiguranja, uglavnom imovine, u želji da skrešu svoje troškove. 

"To je sigurno loša odluka menadžmenta preduzeća, jer će ostati uskraćeni za nadoknadu štete u slučaju požara, potresa, poplava, krađa i ostalih šteta na imovini. Nažalost, menadžeri u privredi RS osiguranje imovine uglavnom smatraju troškom, a ne investicijom kako je to praksa u razvijenim zemljama", ističe Brane Stupar, direktor "Mikrofin osiguranja".

Komentarišući razloge ukupnog januarskog pada premije na tržištu, Stupar je kazao da je dosta osiguravajućih kuća polise fakturisalo i prebacilo u lanjski decembar kako bi popravili godišnje bilanse, ali i nastavkom uticaja ekonomske krize.

Ranko Milić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, kaže da odricanje preduzeća od osiguranja imovine samo potvrđuje visoki stepen ugroženosti privrede pod naletom recesije.

"Tekuća likvidnost mnogih preduzeća je ugrožena i kada menadžer dođe u situaciju da bira hoće li mu kamioni ostati bez goriva ili će odgoditi osiguranje ‘za neke bolje dane’, odlučuje se za ovo drugo. To mu se, naravno, može obiti o glavu, ali nema puno izbora", kaže Milić.

Mila Gromilić, direktor "Krajina osiguranja" iz Banjaluke, jedine osiguravajuće kuće u RS s većinskim državnim kapitalom, očekuju da će 2010. godina biti i gora od prethodne koju ocjenjuje izuzetno teškom.

Pad premije društava iz RS obrazlaže pojačanim tržišnim nadmetanjem nakon ulaska društava čija su sjedišta u zemljama okruženja i FBiH.

"Društva iz FBiH uglavnom ne poštuju jedinstveni premijski sistem u auto-osiguranju i predstavljaju nam nelojalnu konkurenciju. Takođe, prisutna je i praksa preduzeća da u tenderima, umjesto da ocjenjuju koja društva brže i u većem obimu isplaćuju štete, boduju samo najniže cijene čime direktno podstiču društva da nude nedozvoljene popuste", ističe Gromilićeva.

"Sumnjive" tenderske uslove poslodavci, pak, pripisuju neuređenom tržištu i krizi koja diktira niže cijene usluga na uštrb kvaliteta.

"Opaska iz osiguravajućih kuća je opravdana, ali je, sa druge strane, apsurdno da preduzeća treba da ocjenjuju da li društva isplaćuju štetu i na vrijeme, kada bi se to, valjda, trebalo podrazumijevati", ističe Ranko Milić.

Pad "žilavog" životnog osiguranja

Oblast životnog osiguranja u RS koje se prošle godine sa rastom od više od 13 procenata pokazalo otpornim na krizu, u januaru ove godine bilježi, pak, pad od 3,6 odsto, na 424.000 KM.

Najmanju stopu pada na početku godine ima, pak, obavezno osiguranje od auto-odgovornosti, koje dominira u ukupnoj premiji, s klizanjem vrijednosti polisa na dolje za 2,3 odsto, na 4,2 miliona KM.

Izvor Nezavisne novine