BANJALUKA – Ministar industrije energetike i rudarstva RS Slobodan Puhalac izjavio je danas da je na vlastima BiH i Srpske da stvore preduslove kroz zakonsku regulativu i smanjenje administrativnih barijera za privlačenje zdravog stranog, ali i domaćeg kapitala i pokretanje privrednih procesa.

Puhalac je, otvarajući dvodnevni sastanak Privremenog pododbora za trgovinu, industriju, carine, oporezivanje i saradnju sa drugim zemljama kandidatima između EU i BiH, naveo da su prvi udar krize prošle godine osjetili prerađivačka indistrija i sektor stanogradnje, ali i druge djelatnosti koje su direktno ili indirektno vezane za izvoz.

Prema njegovim riječima, kriza je uslovila i porast cijene novca što se reflektovalo na nedostatak raspoloživog kapitala u bankama, kao i okretanje sigurnijim projektima od strane investitora i ulagača.

Puhalac je rekao da je RS uspjela u pravo vrijeme da realizuje neke od krupnih investicija, da privatizuje „Telekom“ i preduzeća naftne industrije, čime je obezbijedila solidnu finansijsku osnovu čiji je rezultat rast industrijskog obima proizvodnje u prošloj godini i realizacija projekata kroz Razvojni program RS.

“Dozu optimizma svakako daju izjave ekonomskih analitičara koji nakon januarskog rasta u evrozoni od 1,7 odsto očekuju smanjenje uticaja krize”, konstatovao je Puhalac.

On je naglasio da je regionalna privredna saradnja nezaobilazan preduslov za uspješan ekonomski razvoj i za unapređenje konkurentnosti i da treba održavati što više regionalnih skupova.

“Oni su prilika da od naših partnera i prijatelja iz Evropske komisije dobijemo neprocjenjive savjete po pitanjima uspješne realizacije obaveza koje nas očekuju na putu ka članstvu u EU i da još jednom pokažemo opredjeljenje BiH i RS za integracije u evropske tokove”, rekao je Puhalac.

Prvog dana sastanka razmatraće se teme vezane za slobodno kretanje roba, industrijsku politiku, mala i srednja preduzeća i trgovinu.

Tokom drugog dana sastanka u Banjaluci naglasak će biti na oporezivanju, carinama i na saradnji sa drugim zemljama.

Izvor Agencije