BANJALUKA – Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trgovini kojim je definisana obaveza trgovca da odobrenu trgovinsku djelatnost mora obavljati u skladu sa izdatim rješenjem.

Zakonom je propisano da trgovac na malo može da odobrava popust potrošačima na cijenu u slučaju posebnih vrsta prodaje – akcija, promocija, poklona, nagradne igre, degustacije, rasprodaja, te sezonske prodaje.

Prema odredbama Zakona, evidencija o prodaji robe vodi se na osnovu odgovarajućeg računa, fakture i drugih dokumenata koji sadrže podatke o njenoj vrijednosti i ova odredba je usaglašena sa Zakonom o fiskalnim kasama.

Inspekcijski nadzor nad provođenjem ovog zakona ili propisa za njegovo provođenje obavlja Republička uprava za inspekcijske poslove posredstvom republičkih i tržišnih inspektora u jedinicama lokalne samouprave, navodi se u obrazloženju Zakona.

Narodna skupština RS usvojila je i Nacrt zakona o o izmjenama i dopuni zakona o igrama na sreću kojim se nagradne igre klasifikuju na klasične i nagradne igre koje se priređuju putem telekomunikacionih sistema.

Zakonom je definisano da se klasičnim nagradnim igrama smatraju sve igre koje se priređuju radi promocije sopstvenih proizvoda i usluga, pod uslovom da se za učešće u nagradnoj igri ne traži posebna uplata.

Nagradnim igrama koje se priređuju putem telekomunikacionih sistema smatraju se igre koje se priređuju javno putem televizije, kao što su kvizovi, licitacije, kontralicitacije – gdje se od učesnika zahtijeva određena uplata posredstvom telekomunikacionih operatera sa definisanom cijenom poziva i sms poruke, stoji u obrazloženju Zakona.

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić prekinuo je sjednicu i nastavak zakazao za 30. mart.

Izvor Agencije