BANJALUKA – Komisija za hartije od vrijednosti (KHOV) RS izmijenila je Pravilnik o utvrđivanju vrijednosti imovine investicionog fonda, što će, ističu stručnjaci, povećati kako nominalnu vrijednost imovine zatvorenih fondova, tako i visinu provizije društava koja njima upravljaju.

U KHOV su potvrdili da su po nalogu Ustavnog suda RS izmijenili odredbu kojom je za hartije od vrijednosti iz portfelja zatvorenih investicionih fondova koje ne ispunjavaju uslove tržišnosti bila određena cijena nula. Sada će te hartije biti vrednovane "tehnikama procjene koje su definisane po standardu 39. međunarodnog finansijskog izvještavanja".

"To znači da će te hartije dobiti svoju vrijednost na osnovu metoda procjene koje će primjenjivati društva za upravljanje investicionim fondovima", kazao je Miodrag Jandrić, predsjednik KHOV.

Stručnjaci na tržištu kapitala ističu da će novim obračunom porasti nominalna vrijednost imovine zatvorenih fondova, a time i provizija društava čija je visina proteklih godina bila predmet žestokih rasprava. Potreba svođenja enormnih zarada društava u realne okvire, odnosno njenog vezivanja za tržišne aktivnosti fondova, bio je osnovni motiv KHOV da usvoji pravilnik koji je pred Ustavnim sudom RS osporilo Udruženje društava za upravljanje investicionim fondovima. Ustavni sud je nedavno utvrdio da ključna odredba pravilnika nije u saglasnosti sa Zakonom o investicionim fondovima, koji propisuje da se utvrđivanje vrijednosti imovine zasniva na tržišnoj, a ne na cijeni nula.

U Udruženju društava za upravljanje investicionim fondovima RS izrazili su zadovoljstvo što je KHOV bila prinuđena na izmjenu pravilnika.

"Mi smo do sada imali nonsens da smo vrijednost akcija telekoma iz FBiH u portfeljima morali obračunavati po vrijednosti nula, jer se ne nalaze na službenom berzanskom tržištu, iako, objektivno, imaju visoku vrijednost", kaže Ljubomir Klincov, potpredsjednik Izvršnog odbora Udruženja.

Neustavni pravilnik je, smatra, kroz smanjivanje vrijednosti imovine zatvorenih fondova dijelom uticao i na pad cijene akcija fondova, iako se, naglašava, ne slaže s pojedinim tvrdnjama da je KHOV time urušila tržište.

"Društva su se usaglasila da se vrijednost hartija na slobodnom tržištu ubuduće obračunava kao knjigovodstvena vrijednost korigovana za koeficijent njene tržišnosti. To bi, prema procjeni, povećalo vrijednost imovine većih fondova do deset odsto, a manjih od 20 do 30 odsto", kazao je Klincov.

Izvor Nezavisne novine