BANJALUKA – Senat Republike Srpske zaključio je da se moraju suzbiti i otkloniti zablude da razvoj male sredine kao što je RS može počivati na uslugama, a ne na proizvodnji, izjavio je senator Duško Jakšić.

“Sredstva koja smo imali u velikoj mjeri otišla su na saniranje socijalnog sektora i na lokalne zajednice – i neka su. Ali, ubuduće, sredstva koja smo po raznim osnovama inkasirali moraju pod jednakim uslovima i po ekonomskim kriterijumima da se dodjeljuju onima koji stvaraju nova radna mjesta i proizvode za izvoz”, rekao je Jakšić.

On je naveo da su osnovne slabosti ekonomije u RS nerazvijena materijalna proizvodnja i velika spoljnotrgovinska zavisnost, a kao posljedica toga visok stepen nezaposlenosti i socijalni problemi.

“Imamo i sputanost ekonomije lošim unutrašnjopolitičkim odnosima što trpe i odnosi sa susjednim državama. Ekonomisti ne znaju da se ponašaju pred dnevnopolitičkim preprekama”, rekao je Jakšić na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon sjednice Senata.

On je najavio da će do naredne sjednice Senata RS, najavljene za jun, grupa eksperata definisati osnovne probleme i tražiti odgovor da li se poštuju preporuke Senata.

Izvor Agencije