VAŠINGTON/SARAJEVO – Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) je na sastanku u Vašingtonu izvršio reviziju izvršenja obaveza BiH u skladu sa stendbaj-aranžmanom, čime je omogućena neposredna isplata oko 138,4 miliona evra odnosno 184,6 miliona američkih dolara.

U saopštenju MMF-a se navodi da bi ovim sredstvima ukupna dosadašnja isplata prema stendbaj-aranžmanu zaključenom 8. jula prošle godine trebalo da iznose 345,9 miliona evra odnosno 461,4 miliona američkih dolara.

Zamenik generalnog direktora MMF-a Muriljo Portugal pohvalio je nakon jučerašnje diskusije Izvršnog odbora MMF-a vlasti BiH za zadovoljavajuće provođenje politike u okviru stendbaj-aranžmana u teškom ekonomskom i političkom okruženju.

“Veliki napori će i dalje biti potrebni da se obezbedi fiskalna i spoljna održivost, kao i da se obezbedi osnova za snažan, održiv rast. Vlasti se obavezane da pažljivo prate provođenje programa i da po potrebi prilagode politike”, rekao je Portugal.

On je napomenuo da su vlasti BiH reformama penzionog i sistema isplata plata, i poboljšanja budžetskog procesa i upravljanja javnim sredstvima.

“Vlasti su privržene da nastave pažljivo da prate konkurentnost BiH. Srukturalne prepreke rastu biće riješene kroz reforme s ciljem jačanja produktivnosti i učvršćivanjem privatnog sektora”, rekao je Portugal.

Prema njegovim riječima finansijski sektor se dobro uhvatio u koštac sa krizom.

“Privrženost stranih banki da svoje podružnice u BiH dobro kapitalizovane je imalo stabilizirajući efekat”, rekao je Portugal.

On je naglasio da je nedavo unapređenje praćenja finansijske stabilnosti i poboljšanja spremosti da se odgovori na krizu treba da poveća efikasnost reakcijama vlasti BiH na buduće izazove.

“Nastavak opreza i jačanje saradnje između Centralne banke i bankarske agencije će ostati važna”, dodao je Portugal.

Savjet ministara BiH donio je odluku o povlačenju druge tranše trećeg stendbaj-aranžmana sa MMF-om, kojom je ovlašteno Ministarstvo finansija i trezora da izda promisori notu u iznosu od 268.676.017 KM.

Kako je saopšteno iz Savjeta ministara BiH, Ministarstvo finansija i trezora BiH izvršiće alokaciju sredstava druge tranše stendbaj-aranžmana, tako da će dvije trećine iznosa biti pozajmljeno budžetu Federacije BiH, a jedna trećina budžetu Republike Srpske na osnovu Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama BiH.

Uplata ostalih tranši podliježe kvartalnom pregledu MMF-a i biće odobravana u zavisnosti kako BiH bude ispunjavala preuzete obaveze iz Pisma namjere.

BiH je sa MMF-om zaključila stendbaj aranžman vrijedan oko 1,2 milijarde evra na tri godine, počevši od jula 2009. godine, kada je povučena prva tranša od oko 400 miliona KM.

Izvor Agencije