BANJALUKA – Zbog toga što poslodavci ne uplaćuju doprinose za zdravstveno osiguranje, oko 30.000 radnika u RS ne može da ovjeri zdravstvenu knjižicu, potvrdila je to službenik za odnose s javnošću Fonda zdravstvenog osiguranja RS Nikolina Dušanić i dodala da je većinom riječ o zaposlenima u privatnom sektoru.

– Krajem februara na zdravstveno osiguranje u Srpskoj bilo je prijavljeno oko 270.000 radnika, a podaci pokazuju da oko devet odsto radnika nije moglo da ovjeri zdravstvenu knjižicu i ostvari pravo na zdravstvenu zaštitu – rekla je Dušanićeva.

Ona je podsjetila da je krajem prošle godine Fond, uzimajući u obzir ekonomske probleme s kojima se susreću, poslodavcima u Srpskoj omogućio da neizmirene doprinose za zdravstveno osiguranje isplate u ratama.

To je urađeno tako da se uplatom prve rate duga omogući plaćanje tekućeg doprinosa, čime se radnici tih preduzeća dovode u status osiguranih lica koja mogu da ovjere knjižice.

– Na osnovu plaćanja duga u ratama, u Srpskoj je omogućena ovjera zdravstvenih knjižica za više od 8.000 radnika – naglasila je Dušanićeva.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Ranko Milić potvrdio je da poslodavci nisu na vrijeme uplaćivali doprinos za zdravstveno osiguranje, ali ističe da niko od njih u tu poziciju nije došao svojom voljom, već sticajem okolnosti i uslovima na tržištu.

Milić smatra da je suština problema u Fondu zdravstvenog osiguranja RS, koji se “postavio iznad zakona” i po dva osnova naplaćuje preglede.

– Prvo je naplaćivanje u slučaju da nije ovjerena knjižica, a onda se naknadno uplaćuju porezi koji su prethodno trebali da budu uplaćeni – rekao je Milić.

On je naglasio da plaćanje duga u ratama ne predstavlja nikakvu olakšavajuću okolnost.

– Na terenu je situacija drugačija. Kod poslodavaca koji nisu uplatili doprinose, dok god ne izmire sve obaveze za posljednji mjesec, njihov radnik ne može da ovjeri knjižicu, što predstavlja problem – zaključio je Milić.

U FZO RS kazali su da se uplatom prve rate duga omogućava plaćanje tekućeg doprinosa i onda radnici mogu da ovjere zdravstvene knjižice.

PURS

U Poreskoj upravi RS nisu mogli da preciziraju koja preduzeća najviše duguju za doprinose za zdravstveno osiguranje.

– U evidencijama PURS-a utvrđene obaveze se iskazuju u zbirnom iznosu, a ne po vrstama prihoda. PURS vrši kontrolu obračuna i uplate doprinosa na lična primanja koja poslodavci isplaćuju zaposlenim radnicima – rekli su u Poreskoj upravi RS.

Izvor Glas Srpske