SARAJEVO – Ekološka taksa od 15 dinara po kilogramu robe, koju je nedavno uvela Srbija, nova je barijera za bh. izvoznike u ovu zemlju, koja stvara velike probleme kompanijama.

Na ovo su upozorili predstavnici Asocijacije metalskog i elektro sektora BiH Spoljnotrgovinske komore BiH (STK) na prvom sastanku Evropskog poslovnog kluba održanog u Sarajevu u organizaciji Euro info korespodentnog centra.

U debati na pitanja izvoznika o problemima koji ih tište odgovarali su ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević, te pomoćnici entitetskih ministara za oblast privrede, odnosno industrije, energetike i rudarstva Milorad Živković i Marinko Bošnjak.

“Proizvođač akumulatora ‘Tesla’ iz Brčkog onemogućen je da izvozi u Srbiju jer je zbog novouvedene takse izložen dodatnim troškovima od 7.000 eura za kamion proizvoda koje namjerava plasirati u ovu zemlju. Istovremeno, Srbija je zabranila svojim proizvođačima izvoz ovakvih roba u BiH. Ovo predstavlja direktno kršenje Sporazuma o CEFTA”, upozorio je Midhat Čehajić, sekretar Asocijacije metalskog i elektro sektora BiH.

Dodao je da se sa sličnim problemima suočavaju i druge kompanije, a naveo je primjer višegradskog proizvođača čelične užadi “Usha”, koji je takođe spriječen u izvozu.

Ministar Zirojević obećao je da će Ministarstvo odmah regovati i proslijediti Vijeću ministara BiH zahtjev za uvođenje kontramjera ukoliko bude opravdan.

“Ali, prije nego što formulišete zahtjev, dobro provjerite sve činjenice da se ne ponovi nedavni slučaj sa poslanikom Jerkom Ivankovićem Lijanovićem, koji nam je dostavio odluku Vlade Hrvatske o naplati takse na naš sir, ali nije primijetio član iste odluke u kojem se navodi da se taksa naplaćuje za sve članice Svjetske trgovinske organizacije, a BiH to nije”, kazao je Zirojević.

Dodao je da Ministarstvo do sada nije uvelo nijednu recipročnu mjeru prema Srbiji, ali da neće propustiti priliku da uradi ukoliko bude osnova.

“Kad smo uveli recipročne mjere Hrvatskoj prošlog ljeta, primio sam stotine telefonskih poziva iz vrhova vlasti u stilu da li je ispravno to što radim, te nemoj se igrati i slično, ali ja sam bio uporan i premijer Ivo Sanader izvršio je takav pritisak na svog ministra Božidara Pankretića da je subotom došao u Sarajevo i problem smo riješili za 15 minuta”, rekao je Zirojević.

Istakao je da su kontramjere jedini put za rješavanje sporova, ali je potrebna spremnost svih, a ne samo Ministarstva, prije svega parlamenta BiH, ali i drugih institucija na nivou države i entiteta.

Zirojević je napomenuo da će sporazumi o uzajamnom priznavanju certifikata prvo sa Srbijom pa potom i Hrvatskom, koji su u pripremi, riješiti probleme necarinskih barijera, a ako i nakon toga bude teškoća, dodao je, BiH će reagovati kontramjerama. Međutim, barijere BiH prva nikada neće uvesti.

Prepirka Zirojevića i Bukejlovića

Sastanak u STK BiH obilježila je juče prepirka ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladena Zirojevića i Pere Bukejlovića, bivšeg premijera RS.

Bukejlović je zamjerio vlastima da nemaju mjere za borbu protiv recesije, te da službenici Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa ne reaguju na vrijeme na necarinske barijere susjeda. Upitao je i zašto se ne radi na otvaranju novih tržišta, poput Rusije i arapskih zemalja.

Zirojević je odgovorio da se “Bukejlović očito nije vratio privredi”, nego je još u politici kada tako govori. Istakao je i da je radi otvaranja tržišta arapskih zemalja kao Srbin otišao u Teheran i potpisao sporazum sa Iranom o preferencijalnom režimu za bh. robe. 

Izvor Agencije