BANJALUKA – Preduzeće za poštanski saobraćaj RS, “Pošte Srpske”, i prošlu poslovnu godinu završilo je kao nekoliko prethodnih, odnosno s pozitivnom nulom. Negativan finansijski rezultat koji to javno preduzeće ostvaruje iz godine u godinu pokriva se iz rezervisanih sredstava s posebnog računa na koji je Telekom Srpske od 1997. do 2007. godine uplaćivao pet odsto ukupnih prihoda.

Na tom računu ostalo je novca da se pokrije gubitak "Pošta Srpske" u 2010. godini, dok će se negativan finansijski rezultat u 2011. godini pokriti iz budžeta RS, na šta se obavezala Vlada RS Zakonom o poštanskim uslugama RS. Pozitivno poslovanje u "Poštama Srpske" očekuju tek nakon završetka investicije BACK-BEN i osnivanja Post banke, jer bi to, navode, izvelo "Pošte Srpske" na stabilne ekonomske osnove.

U najboljem slučaju pripajanje Poštanske štedionice biće završeno do kraja ove godine, nakon čega će uslijediti aktivnosti na formiranju Post banke. Kada je u pitanju prošla godina, u "Poštama Srpske" zadovoljni su postignutim rezultatima.

– Poredeći poslovanje u prošloj i pretprošloj godini, fizički obim rastao je po stopi od 11 odsto, poslovni prihodi po stopi od šest odsto, a poslovni rashodi po stopi od osam odsto, tako da je nivo nedostajućih sredstava sveden na četiri i po miliona maraka – navodi se u Izvještaju o poslovanju "Pošta Srpske" za 2009. godinu. Najveći rast usluga ostvaren je kod pismonosnih pošiljaka i to za 18 odsto, čemu je najviše doprinio ugovor s banjolučkom "Elektrokrajinom" o isporuci računa za struju.

– Prihod od finansijskih usluga smanjen je za četiri odsto i to zbog smanjenja prihoda od isplata penzija.

Naime, decembarska penzija za 2008. godinu isplaćena je u tom mjesecu, dok je decembarska penzija za 2009. godinu isplaćena u januaru 2010. godine, pa je prihod od isplata penzija manji za oko 450.000 maraka – navodi se u ovom izvještaju. Na povećanje poslovnih rashoda "Pošta Srpske" najviše je uticalo povećanja zarada za 13 odsto.

– Cijena rada povećana je za deset maraka po radniku, ali s obzirom da ti troškovi učestvuju sa 69,66 odsto u ukupnim rashodima i ovako malo povećanje cijene rada uticalo je na znatno povećanje ukupnih troškova – navodi se u pomenutom izvještaju. Tokom 2009. godine iz tekućih sredstava isplaćeno je 848.665 maraka po osnovu duga Poreskoj upravi RS za period od 1. oktobra 2002. godine do 30. novembra 2004. godine, čime su "Pošte Srpske" oslobođene 1.074.046 maraka kamata. U "Poštama Srpske" prošle godine smanjen je broj zaposlenih, pa je na kraju 2009. godine iznosio 2.401, dok je na kraju 2008. godine bilo 2.452 radnika. Kvalifikaciona struktura zaposlenih iz godine u godinu se poboljšava, ističu u "Poštama Srpske", dodajući da je povećan broj radnika s visokom i višom stručnom spremom, a smanjen broj KV, NKV i PKV radnika. Prosječna neto plata iznosi 721 marku, dok je u RS prosječna plata 788 maraka, a u oblasti saobraćaja i veza 792 marke.

Pripajanje Poštanske štedionice

Nadzorni odbor "Pošta Srpske" na 38. redovnoj sjednici održanoj 24. marta 2010. godine donio je Odluku o pokretanju postupka statusne promjene spajanja uz pripajanje, čijim će sprovođenjem Poštanska štedionica a.d. Banja Luka prestati da postoji, prenoseći cjelokupnu imovinu i obaveze na "Pošte Srpske", u zamjenu za izdavanje akcija "Pošta Srpske" akcionarima Poštanske štedionice. U saopštenju "Pošta Srpske" navodi se da će uprave i nadzorni odbori oba preduzeća angažovati vještaka radi procjene vrijednosti Poštanske štedionice i "Pošta Srpske". U planu je i izrada nacrta Ugovora o spajanju uz pripajanje, prijedloga odluka o statusnoj promjeni spajanja uz pripajanje, o povećanju osnovnog kapitala drugom emisijom običnih akcija, te odluke o izmjenama Statuta. Biće izrađeni finansijski izveštaji svakog preduzeća prema stanju na dan spajanja na osnovu kojih će biti sačinjen početni bilans.

Izvor Fokus